søndag 9. april 2017

Palace of the Parliament Bucuresti

Man kan undres over at verdens største parlamentsbygning ligger i fattige Romania, men slik gikk det da landet ble styrt av diktatoren Nicolae Ceausesco som hadde Nord-Korea som forbilde.  I dette palasset levde diktatoren og hans familie i enorm luksus mens store deler av det rumenske folket levde i stor fattigdom.  Minoriteter og annerledestenkende ble forfulgt av diktatorens fryktede sikkerhetspoliti og ingen turde å ta til motmæle av frykt for represalier. 

Dette er nok det mest gale vi noen gang har sett på våre reiser, og tankene gikk tilbake til 1. juledag 1989 da diktatoren og hans kone Elena ble skutt for åpne tv-kameraer i Targoviste.  Folket hadde endelig fått nok av enevelde og vannstyre.  Siden den gang har Romania blitt medlem både i NATO og EU, men utviklingen har gått saktere enn i andre tidligere østeuropeiske land.  En av våre guider forklarte dette med den lange kommunisttiden hvor staten styrte alt og man kun fikk ordres.  Da man endelig fikk friheten i 1989 visste man ikke hva man skulle bruke den til og var ikke oppdratt til å ta initiativ til utvikling.  Dette så vi tydeligst ute på landet hvor store landområder lå brakk og hvor hester (av og til en eldgammel traktor) og kjerrer (som våre besteforeldre brukte i Norge før krigen) var eneste hjelpemiddel.  Størstedelen av befolkningen er svært fattige, noen er svært rike og så har man en meget liten middelklasse. 

Vi hadde forhåndsbestilt en guidet tur og ble hentet på hotellet av en hyggelig kar. Det var fint å registrere at alt fungerte så bra i Romania.  Folk var vennlige, pålitelige og snakket godt engelsk.  Vi følte oss trygge og godt ivaretatt over alt, og anbefaler gjerne en tur hit hvis man ønsker å utforske det "nye" Europa.  Så er også Bucuresti kåret til en av verdens tryggeste byer - det visste vi ikke på forhånd....

Det store Palace of the Parliament var ca. 60 % ferdig da Ceausesco ble henrettet, og man diskuterte hva man skulle gjøre med prosjektet. Det ble altså besluttet å fullføre galskapen.  Hvorvidt det var en god eller dårlig beslutning er vanskelig å vurdere, men bygget inneholder i dag flere museer, parlamentet med masse kontorer, mange store kongressaler (med simultanoversettelsesutstyr) og rom for "events" av alle slag.  Den dagen vi var der var det brudeshow.  NATO har holdt sitt toppmøte her, og man ønsker internasjonale kongresser.  

Alt materiale som er benyttet i byggingen er fra Romania, tre, glass, krystall, marmor i enorme mengder, tepper og gardiner....  Byggingen må ha skapt mange arbeidsplasser i perioden den pågikk fra 1984 til 1997. 

Bygget, som er verdens nest største bygning (etter Pentagon i Washington DC) er på 365.000 m2, har 3.500 tonn krystall, 480 tunge lysekroner, 200.000 m2 håndvevde ull tepper av forskjellig størrelse og mye, mye mer av edle tresorter, fløyel og gull i enorme mengder.  Ja, det er helt kvalmt.....

På vår lille rundtur fikk vi bare se en brøkdel av bygget, men det var nok....  Vi var ute på balkongen og så nedover den store paradegaten og tenkte litt på Paris.  Ceaucesco var i ferd med å rive hele gamlebyen, men heldigvis fikk de tatt han av dage før han ødela alt.  

Det ble en blodig slutt på et fryktelig regime.  Sånn går det gjerne når lederen mister helt kontakt med "grasrota".....    


Palace of the Parliament

Sikkerhetssjekket og klar for rundtur i parlamentet

En flott lysekrone i en kongressal

Inngangen til parlamentets del 

Konsertsal med for dårlig akustikk

Brudeshow

Limousine til brudetransport utstilt ...

Utsikt fra balkongen mot paradegaten




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar