fredag 24. august 2012

Landskap og rom

H. M. Dronning Sonja er en pasjonert kunstsamler, og nå vises deler av hennes private kunstsamling på Henie Onstad Kunstsenter.  Her vises 84 bilder av 35 forskjellige kunstnere under temaet "Landskap og Rom".  Alle verkene er nyanskaffelser etter at hun viste sin samling for ca. 10 år siden.  

Bente og jeg hadde en kjempekoselig ettermiddag på Høvikodden, og vi likte det meste av samlingen.  Dronningen ser ut til å å være opptatt av lys/mørke, og det var mange bilder med flotte lys/mørke effekter.  Også hus og rom ser ut til å appelere til Dronningen, og vi så bilder av Hanne Borchgrevinck, Ida Lorentzen og andre.

Her beundrer Bente et bilde av Mari Slaattelid hvor kunstneren har malt med akryl på plexiglass.  Det er malt på begge sider og ga en spennende effekt.


Kira Wager kjenner vi fra tidligere, og hennes fargerike og spesielle bilder som både var figurative og nonfigurative på samme tid likte vi godt.



Det var flere bilder av vår store samtidskunstner Olav Christopher Jenssen, og her er en fargesprakende variant.  Meget flott!


Vi fikk også se Dronningens egenproduserte kunst i utstillingen "Tre Reiser. Tre Landskap".  I 2011 opprettet Dronningen sammen med kunstnerne Ørnulf Updahl og Kjell Nupen et prosjekt med formål å skape interesse for og inspirere til utviklingen av papirbasert kunst og dele ut kunstnerstipend til unge kunstnere fra nordiske land.  Stipendiet ble delt ut for første gang i 2012 til den finske kunstneren Tina Kivinen, og vi fikk se et par bilder av henne.

Her er Dronningen sammen med Ørnulf Updahl og Kjell Nupen tatt på åpningen.   Det er laget et grafikkmappe med bilder av de tre kunstnerne, men den var dessverre utsolgt.


Vi må berømme Dronningen for hennes mot til å stille ut sine bilder sammen med disse anerkjente kunstnerne, men det greide hun fint.  Vi likte bildene av alle tre svært godt, men som den Ørnulf Updahl fan jeg er likte jeg vel hans bilder aller best.  Det er noe med lyset.....

Vi var på museet så lenge at vaktene fant oss i en sal og sa at nå skulle de stenge....   Kanskje vi skulle tilbragt en natt på museet....  (var det ikke en film som het det en gang?)

Vi avsluttet kvelden med indisk middag i Sandvika.  Kunst og vennskap er en uslåelig kombinasjon.






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar