onsdag 15. august 2012

RECITO 2. halvår 2012

Tirsdag 11.12.2012 hos Gunn

Boken vi diskuterte i dag "Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant" var en usedvanlig humoristisk historisk reise gjennom de siste 100 år sammen med Allan Karlsson.  Alle hadde moret seg over denne boken og dens underfundige fortelling.  

Boken er lettlest og driver deg hele tiden fremover.  Les den hvis du vil underholdes og samtidig "brushe" opp historiekunnskapene.





Tirsdag 30.10.2012 hos Hilde G.

"Øya under havet" av Isabel Allende ble diskutert i kveld.  Boken er en historisk roman om slaveriet på Haiti, Cuba og New Orleans fra 1770 til 1810.  Vi møter den franske plantasjeeieren Toulouse Valmorain som kommer for å overta plantasjen til sin far som er blitt syk og den unge slavejenta Zarite som er kun 9 år da hun blir solgt til han. 

Her er dramatiske skjebnefortellinger, sterke kvinner og en rekke rørende livshistorier - alt satt inn i det riktige historiske perspektiv.



Boken er tykk og tettskrevet, men drivende og med korte kapitler.  Den kan legges bort og tas frem, og man er raskt inne i handlingen igjen.

Alle likte denne svært godt.  Anbefales!  Du blir garantert engasjert!




Tirsdag 26.09.2012 hos Grete

Høstværet er kommet, men inne hos Grete var det lunt og koselig med kaffe/te og hjemmebakte kaker.  Praten gikk lett både om Märta Tikkanens "Emma og Uno  - visst var det kjærlighet" og andre aktuelle temaer.

Tikkanen skriver i boken om sin bestemor Emma som var yngste datter på Ôverby gård, 18 år, slank, vakker, musikalsk og på vei til å bli lærerinne.  Så kommer den 26 år gamle skolestyreren Uno inn i hennes liv, og det blir stort bryllup.  I de påfølgende årene føder hun ett barn hvert år på forskjellige steder i Sverige og Finnland, og da det sjette barnet blir født er Emma 25 år og ekteparet bor ikke lenger sammen.

Uno er en av disse håpløse mennene som kvinner så lett faller for.  Han har store vyer og setter i gang med å forbedre verden.  Uno er sterkt involvert i folkehøyskolebevegelsen, han utfordrer kirken og det bestående og vil gi arbeiderne mulighet til utdannelse.  Men han er konstant blakk, sitter i stor gjeld og setter hele Emmas mødrearv over styr.  Emma oppfostrer de seks barna alene, og opplever fattigdom, skuffelser, revolusjon, verdenskrig og borgerkrig.   

Her er Märta Tikkanen ved presentasjon av boken.


Boken er en kjærlighetshistorie fortalt av Emmas barnebarn, og er bygget på brev og materiale hun har funnet.  Men også på hennes egne refleksjoner og tanker.  Hvorfor gikk det som det gikk?  Hvordan kunne dette skje?

Boken er interessant, også satt inn i et historisk perspektiv.  Men vi kan vel ikke si at den var direkte drivende......  Men provoserende var den i stort monn sett fra vårt kvinneperspektiv.  Les den gjerne!


Onsdag 15.08.2012 hos Karin

Så er vi igang med høstsesongen, og første møte var hos meg i kveld.  Dessverre var flere forhindret fra å møte, men vi som var tilstede diskuterte boken "Hvite ravner" av Christer Mjåset.

Boken handler om maktkamp og -misbruk i elitemiljøet blant nevrokirurgene ved Haukeland Sykehus.  Her samles de dyktigste og aller mest ambisiøse kirurgene som redder liv døgnet rundt.  Men kampen om de faste stillingene er hard og her tråkkes det over mange grenser for å komme innenfor.   Her er det kun en ting som gjelder.  Å være best.


Elna, som selv jobber på A-hus, kjente ikke igjen dette sykehusmiljøet, og hun trodde heller ikke at det fantes.    Men nevrokirurgi er elitedivisjonen på sykehus, så det kan sikkert være spesielt, sa hun.

Forfatteren er selv nevrokirurg, og hans fagkunnskap i tillegg til all spenning og drama bidrar til at dette er en spennende og underholdende bok.  Alle likte denne.





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar