fredag 7. desember 2012

Levada walk - Madeira


Vi hadde hørt om Madeiras levadaer, men visste ikke helt hva det var.  Det vet vi nå. Først og fremst er det kanaler som ble bygget for vanning av sukkerplantasjene på øya på 1500-tallet.  På 1700-tallet ble sukkerproduksjonen på Madeira utkonkurrert av Brasil, og levadaene ble senere benyttet til vanning av alt jordbruk.  Sånn er det fortsatt i dag.

I tillegg renses vannet fra levadaene og brukes til drikkevann eller det går til produksjon av kraft.   Levadaene er helt avgjørende for denne øyas rike jordbruk og infrastruktur, og hver landsby har ansvar for rengjøring og vedlikehold av sine levadaer.  Og vedlikehold trengs det stadig, for her kommer kraftige regnskyld som river stein, trær og jord ned i kanalene.  Sist for et par uker siden hadde det vært kraftig uvær, noe vi så på vår levadavandring.





Vi vandret langs Levado do Norte i dag – en behagelig, men ikke ufarlig, 6 km lang tur blant eksotiske planter og trær og med en fantastisk utsikt.  Litt skummelt var det enkelte steder, men vi har jo erfaring fra Geiranger…..

Det er utrolig mange muligheter for levadavandringer her, så vi burde ha tatt noen flere og lengre turer.  Men vi ville så gjerne sole oss litt også. 

Nå går turen hjem til Norge og juleforberedelser.  Takk til Madeira for noen avslappende dager i vakker natur.  Been there – done that!





Til slutt må vi tilføye at det er trist å høre hvordan mange har det her nede nå.  Turistene svikter p.g.a. dårlige tider i Europa og lønningene er lave og arbeidsmarkedet utsikkert.  I går snakket vi med en ansatt på hotellet som fortalte at han hadde 800 Euro i lønn pr. måned.  Han hadde hørt av venner som hadde reist til Norge at de tjente hele 3.100 Euro pr. måned, og han vurderte å flytte….   Det er utrolig tøft for mange i Syd-Europa nå, og hver dag er en kamp for jobb.  I norske aviser er man mest opptatt av sex i politikken…..    Verden er rar!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar