mandag 28. januar 2013

Getty Center



Gleden over endelig å ha fått bagasjen bidro til god søvn - deilig!  Etter en sen buffetfrokost, kastet vi oss ut i LA-trafikken igjen - denne gang med Getty Center som mål.

Paul Getty var en superrik oljemagnat med pasjon for vakker europeisk kunst.   I de vakre Santa Monica-åsene med flott utsikt over Los Angeles ligger Getty Center, som ble åpnet i 1997.  Getty Center huser enorme samlinger av malerier, møbler, porselen, tegninger og skulpturer.  Og som alltid her i USA, var logistikken i orden.  Vi ble vennlig henvist til parkeringshuset, og derfra bar det med førerløs trikk opp til selve anlegget.  



Og hvilket anlegg....  Dette var et "out of this world"-anlegg og et arkitektonisk mesterverk bygget av italiensk sten.  I tillegg til mange museumssaler, består anlegget av et forskningssenter og undervisningsrom, restaurant, shop, hager og utsiktsterrasser.  Her er Arild ved kaktushagen med Los Angeles i bakgrunnen.  Deretter følger noen bilder fra bygningene, men bilder kan umulig yte dette anlegget rettferdighet.  Dette må sees.






Bildene nedenfor viser glimt av hagene med vakre formasjoner og kaktuser.











Så til kunsten.  Getty var en lidenskapelig samler av europeisk kunst helt fra 1400-tallet frem til 1900-tallet.  Du verden så mye europeisk kunst som befinner seg i USA.  Nedenfor sees en Van Gogh...


... en Paul Gauguin (som vi håper å se mer av på Tahiti)...


.. og jammen var det en Munch her også!  Veldig hyggelig for oss!


Paul Getty døde i 1976, men the Trust har fortsatt å kjøpe kunst av beste kvalitet for å komplettere den eksisterende samlingen.   Paul Gettys hjem i Malibu huser greske og romerske antikviteter, så dette var ikke alt.

Getty Center er Los Angeles fremste attraksjon, men er langt mindre kjent enn Hollywood og fornøyelsesparker.  Vi koste oss med fantastisk kunst og flott utsikt i deilig sommervær.  

Etter lunsj satte vi kursen mot Santa Monica og ruslet litt i Third Street Promenade.  Flott dag i LA.

Til slutt!  Dette området har så mye å by på, og det blir en ørliten smakebit hver gang vi er her.  Nå har vi vært i LA fire ganger, men det er så mye mer vi gjerne vil se.  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar