mandag 15. april 2013

Dresden


Dresden har ristet av seg asken etter krigen og skinner igjen i sølv, gull og edelstener.  

Ja, det er faktisk helt sant.

Hovedstaden i Sachsen og kulturbyen Dresden ble bombet i hjel av de allierte 13. februar 1945.  Her var det ingen militære mål, men masse flyktninger og gammel kultur.  Alt ble lagt i grus, og det offisielle tallet på døde er 35.000.  (Men det kan ha vært mange flere. Ingen vet hvor mange mennesker som befant seg i Dresden på det tidspunktet p.g.a. flyktningestrømmen og turbulensen i krigens sluttfase).

Men nå er byen bygget opp igjen til sin fordums prakt, og det er virkelig praktfullt. Kommunistene i DDR startet gjenoppbyggingen, og allerede i 1985 kunne man innvie Semper Oper på nytt.

I 2006 ble byen ansett som ferdig gjenoppbygget, og portene ble igjen åpnet til herligheten "Das Grüne Gewölbe" - en helt unik samling edelstener og kostbarheter som kurfyrst August den Sterke samlet på 1700-tallet.  Angela Merkel nølte ikke med å kalle dette "Underet i Dresden".  Vi var selvsagt der og lot oss imponere av prakt og rikdom. Helt uforståelig at noen kunne samle så store rikdommer... 

Det var ikke lov å fotografere der inne, så jeg har snoket et par bilder fra nettet.  De yter på ingen måte dette skattkammeret rettferdighet.

Vi registrerte også at President Barack Obama hadde vært i Dresden sammen med Angela Merkel, så dette er noe hun er stolt av.  Hvordan de gamle rikdommene kan ha overlevd kriger og grusomheter er uforståelig, men de må ha vært gjemt unna.  Vi leste at noe var kommet tilbake fra Russland.





Men "Das Grüne Gewölbe" er kun ett av 12 museer i Sachsens kunstsamlinger.  Vi så også enorme malerisamlinger og verdens største samling av porselen, bl.a. fra Meisen.  Nedenfor er noen bilder av de gjenoppbygde bygningene utenfra. 








Nede ved elven lå restauranthuset Italienisches Dörfchen, et meget spesielt og imponerende etablissement med flere forskjellige restauranter, kafe og Bierstube.  http://www.italienisches-doerfchen.de/   Bildet nedenfor er tatt inne i kafeen.  


Vi spiste middag her i Kurfürstennzimmer - tysk middag med kokt kalv med pepperrotsaus og "Kartoffelklössen".  Meget smaklig!


Angela Merkel hadde selvfølgelig vært her også, og her er hennes takk.


Så til underet Frauenkirche.  Kirken lå som en steinhaug helt frem til 1991 da en gruppe privatpersoner tok initiativ til gjenoppbygging.  Ca. 8.000 steiner ble funnet og ca. 3.000 av dem er benyttet i gjenoppbyggingen.  Man ser de gamle sorte steinene innimellom de lyse nye.  I 2005 sto Frauenkirche (Dresdener Dom) ferdig i sin fordums prakt midt på torget, og man holder fortsatt på med oppbygging av husene rundt plassen.  Foran kirken står Martin Luther på sokkel


Inne er kirken et eventyr med sine detaljer i gull og pastellfarger.  Det hører med til historien her at et kors er laget av sønnen til en av de engelske pilotene som bombet Dresden i 1945, og at dette var en gave fra det engelske folk til gjenoppbyggingen. Forsoning i praksis altså.





Tilslutt litt mer om Semper Oper.  Den er bygget opp for tredje gang, og er mulig verdens vakreste operahus med sine vakre dekorasjoner i tak og på vekker og sine søyleganger. Arild synes takmaleriene minner om Det sixtinske Kapell i Vatikanet.  Bildene nedenfor viser litt av prakten.  Det er klart man får andaktsfølelse av å lytte til musikk i disse omgivelsene.










De tre dagene i Dresden gikk raskt, og plutselig måtte vi ta bussen tilbake til Berlin og fly til Oslo.  Det kostet Euro 15,- for innsjekking og Euro 30,- pr. koffert med Air Berlin. Snakk om luringer.

Ble det noe shopping i Dresden da?  Ja, et belte.  Shopping har vi liten tid til.

Anbefaler på det varmeste Hilton Dresden Hotel - midt i Altstadt, hyggelig, god service og rimelig.

Jeg reiser gjerne tilbake til Dresden. Veldig hyggelige mennesker også.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar