lørdag 20. april 2013

Jødisk Museum i Oslo



Etter å ha besøkt Jüdisches Museum i Berlin, fikk Karin lyst til å lære litt mer om jødenes historie i Norge.  Hun ønsket seg derfor et besøk på Jødisk Museum i Oslo på fødselsdagen - et ønske Arild oppfylte med glede.

Vi fant museet inne i gården i Calmeyers gate 15 B, i en gård hvor det hadde bodd flere jødiske familier som ble deportert til Auschwitz under 2. verdenskrig.   Det så litt "rufsete" ut utenfor, men inne var museet fint.

Museets formål er å formidle kunnskap om jødisk innvandring, liv og integrering i det norske samfunnet, og en stor del av museet er viet skjebnen til de jødiske familiene som ble helt eller delvis deportert under krigen.  Vi fant flere kjente navn som Benkow, Bodd og Levin.




På fortauet utenfor var det snublestener laget av den tyske kunstneren Gunter Demning med navn på personer som hadde bodd i huset og som ble deportert under krigen.  Stenene skal gi opphav til undring og gjøre den forbipasserende oppmerksom på at Holocaust fant sted også akkurat her.  På bildene nedenfor ser vi igjen kjente navn som Bodd og Rothschild.





Museet er pedagogisk lagt opp, slik at man kan vandre på egen hånd og bruke den tiden man ønsker.  

Vi tilbragte et par stille formiddagstimer i museet og oppdaterte våre kunnskaper om jødene i Norge.  En søndags formiddag til ettertanke og en spesiell bursdagsgave.  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar