søndag 14. april 2013

Berlin


Berlin er Europas kulturhovedstad, og her er det tilbud for enhver smak.  Både Dalia og jeg hadde vært her tidligere, så vi konsentrerte oss i hovedsak om ting vi ikke hadde sett eller som bare en av oss hadde sett.

Vi bodde meget sentralt ved Potsdamer Platz på Winters Hotel Mitte Am Gendarmenmarkt http://www.winters.de/.  Herfra er det enkelt å orientere seg i alle retninger, og U-Bahn stasjonen er rett utenfor.

Ved Potsdamer Platz ligger mange kulturinstitusjoner, så vi konsentrerte oss om disse de første dagene.  I Kulturforum finnes samlinger av både klassisk og samtidskunst, samt rustningskammer og litt av hvert annet.  Rett på andre siden av gaten ligger konsertsalene Philharmonie, et museum for musikkinstrumenter, et filmmuseum og det kjente Sony Center, hovedkontoret for Sony Europa som er består av bygninger i stål og glass med et enormt telt over.   

Potsdamer Platz var Europas største veikryss og sentrum for borgerskapet på 1920-tallet, men ble rasert av allierte bombinger under krigen og delt av Muren i 1961.  Nå fremstår den som senter for forretninger og handel i den gjenforente byen.

Bildet nedenfor viser rester av muren og fotografier som viser fortid og nåtid.  


I Berlin opplever man historiens spor overalt, og det er merket hvor muren sto.  Dette er like ved Checkpoint Charlie. (Legg merke til fotografens arm - nesten kreativt.....)


Sist søndag var det et stort halvmaraton i Berlin med over 30.000 deltakere, og her løper de gjennom Checkpoint Charlie, mens en historisk grensevakt heier dem frem.


Berlins kanskje største turistattraksjon er Jüdisches Museum som ligger i bydelen Kreuzberg.  Bygget er tegnet av Daniel Libeskind og er formet som en knust Davidstjerne, og museet er viet den tysk-jødiske historien og kulturen fra 1200-tallet og frem til i dag.   Museet er meget pedagogisk lagt opp, og her kan man vandre igjen og igjen på egen hånd og stadig lære noe nytt.  

Bildet nedenfor viser jordkloden, og har piler til alle land jødene flyktet til under nazistenes "endelige løsning".  Vi vandret rundt her i flere timer, og avsluttet med lunsj i museets koselige kafe. 


Et annet museum vi besøkte var "The Story of Berlin" på Kurfürstendamm. Her vises byens 800 år lange historie frem til Murens fall i 1989.



Vi var ikke så imponert over dette museet, men fikk jo sett litt av hvert, bl.a. en gammel Trabant.


Kurfürstendamm er forøvrig et fint område med jugendbygninger, trær, kulturinstitusjoner, hotell, masse flotte butikker og koselige restauranter.  Vi koste oss både med kaker (!!!!) og senere middag i det området.

Vi gikk mye og tok U-Bahn, så vi fikk god oversikt over byen og ble bedre kjent.  "Krumme Lanke" er altså navnet på en U-Bahn stasjon....  Litt morsomt syntes vi!!


Men hva er dette???  Jo, det er Brandenburger Tor i sjokolade.  Vi bodde like ved siden av verdens største "Chocolaterie", og dette var et sjokoladehimmelrike.  Vi kjøpte noen kunstverk av konfekt og spiste noen kunstverk av kaker.   Har aldri sett makan!!



Noen dager i Berlin går raskt, og vi rakk ikke alt denne gangen heller.  Da vi var på Pergamon-museet på Museumsinsel, falt "rullgardinen" ned og vi måtte hvile litt....

Mandag morgen tok vi buss til Dresden og nye opplevelser, men det er en egen historie.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar