tirsdag 31. desember 2013

I Romerikes Blad på Nyttårsaften


På årets siste dag fikk fru Bondeson Berntsen en hel side i Romerikes Blad.  Kanskje kan det hjelpe å si fra?  Det er skammelig at nordmenn oppfører seg slik.  Dette minner om ting vi ser i land vi absolutt ikke ønsker å sammenligne oss med.  Hva er gått av nordmenn?

Med håp om at ALLE tar hånd om sin egen søppel i 2014 ønsker blogger et godt og rent nytt år!

Karin viser et klassisk eksempel på søppelkastingen på Kløfta

Lei av søppelsvin
KLØFTA: Buskene fulle av papir og dritt.
Anja Charlotte Markussen

Karin Bondeson Berntsen (66) går mye på tur rundt om på Kløfta. Ofte ser hun eksempler på at folk bare slenger søpla i buskene.
– Jeg går på tur nesten hver dag, og har sett at det har vært slik i flere år, og det blir bare verre og verre, sier Bondeson Berntsen og peker på haugen med søppel som har blitt kastet ved undergangen opp til rasteplassen for lastebiler ved Shell-stasjonen som ligger langs E6 på Kløfta.

Hun kan fortelle om lignende tilstander flere steder på Kløfta, og syns det er skuffende at folk ikke kaster søpla der det skal.
– Jeg ser jo og at mange hundeeiere tror det går helt fint å bare kaste hundeposene i snøen – og så blir de borte. Men når snøen smelter, så kommer jo alt fram. Det har jeg sett flere ganger ved Gamle Trondheimsveg.
Søppel ved Vesong/Bakke Skoler


Vanlig folkeskikk
For å dokumentere hvordan det ser ut flere steder på Køfta, har Bondeson Berntsen tatt bilder mens hun har vært ute og gått tur. Ofte er det ved undergangene at hun ser mest søppel.

– Det er tydelig folk bør minnes på det at det er vanlig folkeskikk å kaste søpla i en dunk. Det burde egentlig ikke være nøvendig at folk skal måtte rydde etter andre, sier Bondeson Berntsen med tankene på søppelplukkerne som hvert år er ute og plukker langs veiene.
– Det som er her, kom nå i jula, sier hun og viser til det som ser ut som et stort måltid ved rasteplassen.
Verre i jula
Kristen Elisabeth Lundem, informasjonskonsulent i Øvre Romerike Avfallsselskap IKS (Øras) kan bekrefte at det blir ofte ekstra søppel rundt jula.
– Vi nordmenn kaster bare mer og mer søppel hvert år, og nå som det er jul, blir det og ekstra søppel som skal kastes. Hovedsakelig er dette pakkepapir fra julepresanger.

– Folk blir flinkere
Selv bor Lundem på Kløfta og syns personlig det er merkelig at folk ikke tar med seg søpla til nærmeste søppeldunk.
– Det forundrer meg stadig at folk ikke gidder å få det på rett sted, istedenfor å bruke naturen som avfallsplass. Likevel ser hun en trend at flere og flere har blitt flinkere på gjenvinne søppel.

– På selveste lillejulaften hadde Miljøstasjonen Dal Skog sin 100.000 besøkende, så det måtte vi gjøre litt ekstra stas på. Vi har åpen miljøstasjon i romjula utenom nyttårsaften og første nyttårsdag. Men fra andre nyttårsdag har vi vanlig åpningstid for vinterhalvåret igjen.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar