onsdag 18. desember 2013

Hoffmanns Eventyr


er en opera av Jacques Offenbach.  På en kneipe sitter dikteren og forfatteren Hoffmann ganske påseilet og forteller historier fra sitt liv.

I tre sekvenser - alle hallusinasjoner - møter vi Hoffmanns tre store forelskelser: dukken Olympia, sangerinnen Antonia og den prostituerte Giulietta.

Her er lidenskap, begjær, sex, rus og kunst vevet sammen i de mest makabre scener. Dette var virkelig en opera utenom det vanlige med mange overraskelser og mye rart.



Olympia sunget av Mari Eriksmoen
 Men det var også vakre scener og meget flott sang.  De viktigste rollene var besatt av et skikkelig stjernegalleri med Evan Bowers som Hoffmann.  Han er en av verdens store tenorer som synger på alle store operascener.  Han var på scenen hele tiden og sang i alle mulige stillinger - liggende, sittende, dansende, i kjærlighetsakt og begjær.

Av andre store stjerner kan nevnes Mari Eriksmoen - en lysende norsk sopran som synger både ved Wiener Staatsoper og La Scala i Milano, samt mange andre store operahus - en skikkelig kometkarriere.

Hun sang dukken Olympia som Hoffmann hadde en heftig kjærlighetsakt med - det var heftig..... Strålende levert!

Vi må også nevne Ingeborg Gillebo som Musen, Nina Gravrok som Antonia og Randi Stene som Giulietta.

Giulietta og Hoffmann (Randi Stene og Evan Bowers)
Hva mener vi så rent generelt om forestillingen?  Det var mye fælt, ja et skikkelig fyllekalas må vi si.  Enkelte kulisser var også meget spesielle, mens andre var vakre.  Jeg likte godt dukkekulissene og også "monsteret" som kom opp med koret under "Barcarole".  Dalia likte ikke "monsteret" som visst skulle være en gondol... 

Som vanlig, var operaen fullsatt, men applausen var ikke riktig så begeistret som for balletten Cathrine og jeg så for et par uker siden.

Forestillingen var regissert av den spanske Calixto Bieito, men hvorfor skal det gjøres så spesielt?  

Dalia og jeg hadde imidlertid en koselig førjulsaften i Operaen (3. år på rad) og spiste deilig fiskemiddag og multedessert i Brasserie Sanguine før forestillingen.  Vi hadde planlagt å gå på introduksjonen, men der var det så fullt at de ikke turde slippe inn flere p.g.a. brannsikringen.  Tydelig at det var flere enn oss som trengte litt forklaring på Hoffmanns Eventyr....

SPEKTAKULÆRT MAKABERT

Leste forøvrig på facebook i dag at blodet sprutet ned på orkesteret under utrivning av hjertet i 4. akt.  Visst var det makabert.  Se her https://www.facebook.com/operaen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar