søndag 12. april 2015

Lohengrin

Kulturopplevelsene står i kø om dagen.  I går var det andre besøk i Operaen i løpet av de tre siste dagene.....

Min operaelskende og gode venninne Dalia og jeg opplevde Richard Wagners store opera "Lohengrin".  Det ble en storslagen operaaften av de sjeldne.
  • "En demonstrasjon på hva en ordentlig god besetning kan utrette" skrev Dagladet.
  • "Et glitrende operakor viser Bjørvika-operaen på sitt beste" skrev  Aftenposten
Lohengrin er historien om hertuginne Elsa av Brabant som blir beskylt for å ha drept sin mindreårige bror hertug Gottfrid.  Kong Heinrich ankommer og det skal avsies dom, men Elsa sier at hun vil overlate til Gud å dømme gjennom en kamp mellom to riddere.  Hun påkaller den ukjente ridder som hun har drømt om, og Lohengrin ankommer i båt trukket av en svane.  Lohengrin vinner og Elsa blir frikjent, men han sparer livet til motstanderen, Telramund.  Deretter ber Lohengrin om Elsas hånd og hun må love aldri å spørre om hans navn eller hvor man kommer fra.

Deretter starter forviklingene og Telramund blir tilslutt drept av Lohengrin og Elsa spørr om hans navn og hvor han kommer fra og alt ender i dramatikk.  Her er lidenskap, sterk kjærlighet og dramatisk død, slik det skal være i opera.

I rollen som Lohengrin så og hørte  vi den amerikanske tenoren Paul Groves, som synger på Metropolitan i New York, Wiener Staatsoper og andre store scener rundt i verden. Nydelig sang!

Paul Groves som Lohengrin og Nina Gravrok som Elsa

Elsa av Brabant ble sunget  av operaens egen sopran Nina Gravrok, som har høstet stor anerkjennelse for rollen.

I tillegg må bassen Magne Fremmerlid som Kong Heinrich nevnes - fantastisk at det går an å gå så lavt..... 

Magne Fremmerlid som Kong Heinrich

Hele operakoret på 79 medlemmer var med, og det ble ståpels (gåsehud) flere ganger når det mektige koret stemte i.  Flotte innslag var også blåserne fra balkongene.

Dette var en operaopplevelse av de helt store, og forestillingen var utsolgt.  Jeg tror vi kjøpte billetter tidlig i fjor høst, så det gjelder å følge med i god tid.

Omtenksomme Dalia hadde forhåndsbestilt hvitvin og snacks i pausen (spanderte i anledning min bursdag), tusen takk.  Der kom vi prat med to hyggelige damer - den ene jobbet i operaen og den andre sang i publikumskoret - og alle ville ha selfie....  Koselig!


Vin og oliven - tusen takk

Operaselfie med koselige damer
I går var det avskjed med musikksjef John Helmer Fiore som har ledet operaorkesteret i 6 år og brakt det opp på et topp internasjonalt nivå.  Etter forestillingen var det taler og overrekkelse av gaver og laurbærkrans og kjempeapplaus.  Veldig moro at vi fikk med oss dette også.

Takk til musikksjef John Helmer Fiore (tatt med min mobil)

EN STORSLAGEN AFTEN



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar