torsdag 22. oktober 2015

40 år og like blid.....


Besøkstjenesten i Røde Kors Ullensaker fyller 40 år i disse dager, og i den anledning arrangerte vi i går kveld jubileumsfest for nye og "gamle" besøksvenner og inviterte gjester. Både styret og mange gjester stilte i vakre bunader, og det ble virkelig fest.

Æresgjest var tidligere generalsekretær i Norges Røde Kors, Odd Grann, og han holdt foredrag om "Frivilligheten i dagens Norge".  Frivillig arbeid bidrar til et lengre og friskere liv, sa Odd, og oppfordret spesielt flere menn til å delta i frivillig arbeid.  Passive mannlige pensjonsister er kanskje en av årsakene til at kvinner lever lengre enn menn, sa den kloke mannen, som i en alder av 83 år var "still going" med mange frivillige verv.  

En av våre egne ildsjeler, Kari Engebretsen, dro oss gjennom besøkstjenestens historie, og det var hilsningstaler fra Akershus Krets og Eidsvoll og Hurdal Røde Kors.  Vår egen Åse Gunhild, som stilte i sin vakre Telemarksbunad, roste både tidligere og nåværende innsats, og vår omsorgsleder Mette fikk velfortjente blomster for innsatsen.

Det ble servert deilig koldtbord og jubileumskake, og våre gjester så ut til å kose seg.  Vi i styret er fornøyde med eget arrangement.  Vel blåst!!!

Styret i omsorg (Karin, Solveig, Mette og Bjørg)
Mette og tidligere generalsekretær Odd Grann
Velfortjent heder fra Åse Gunhild til Mette



tirsdag 20. oktober 2015

Nytt kjøkken (2)

Etter en kveld med frivillig arbeid for Røde Kors satte vi torsdag kveld igjen kursen for Chateau Magnifique,- denne gang for å fullføre kjøkkenprosjektet.  Allerede kl.07:15 fredag morgen kom den blide og snakkesalige elektrikeren for å gjøre de siste koblinger og få lys i spottene i overskapene. Det ble skikkelig fint, spesielt da Arild fikk montert håndtak på alle skuffer og skap. Hurra for nytt kjøkken, induksjonskomfyr og integrert oppvaskmaskin. Det ble nesten ny hytte.  Nå gjenstår kun fliser over den ene benken, men det får vi ta senere.

Den fornøyde godseier foran sitt prosjekt
Det var nydelig senhøst på fjellet nå, og det ble også tid til en flott fjelltur. Denne gangen startet vi ved Sølenstua i Engerdal, krysset Femundselva og gikk innover mot Sølen.  Dette var nytt område for oss, men utrolig vakkert denne dagen med ørsmå isflak på vannene, burgunder høstfarger og hvit renmose i tillegg til trolsk tåke som av og til omsluttet magiske Sølen.  Vi gikk en tur på 8 km og bare nøt naturen og livet.

Her er noen bilder fra turen og vår dal - Rendalen.  Enjoy!


Sen høst på 900 m.o.h.

Magiske Sølen 

Tynne, tynne isflak...

Renmose 

Femundselva




onsdag 14. oktober 2015

Sognsvann/Ullevålseter


Høstens siste tur med Markatraverne gikk av stabelen i går.  Hele 16 turglade medlemmer møtte frem ved Sognsvann i det vakre høstværet.  Gunnar var turleder og hadde lagt opp en runde fra Sognsvann via Nedre Blanksjø og Øvre Blanksjø til Ullevålseter og videre tilbake via Lynhytten og Lille Åklungen til Sognsvann.  Turen var på tilsammen 12 km og betegnet som middels.  Det var skikkelig ulent og steinete enkelte steder og også denne gang hadde vi et lite uhell dessverre.  

Det var masse mennesker i marka også på en vanlig tirsdag, og vi noterte spesielt to kategorier - pensjonister og barnevognmafiaen.  Hyggelig at barnevognmafiaen tar turen ut i marka og opp til Ullevålseter istedet for inn på kafeene på Frogner.

Klare for avgang fra Sognsvann

Ullevålseter

Lille Åklungen

Lang, lang rekke....

Ved Sognsvann

Takk for i år Ragnhild
Vi takker for en flott tursesong med turer av mange kategorier og i all slags vær.  Man husker jo alltid best den siste, og den var strålende.  Stor takk til president Ragnhild som oppfordret alle til å komme med turforslag til neste vår.  Neste samling blir jubileumsfesten 27. oktober, men da er vi på Mauritius..... Vi gratulerer Markatraverne med 25-års jubileet og ønsker alle en hyggelig fest.



Piemonte på Sokna



Så var det tid for vinklubb på Sokna igjen.  Temaet denne gang var selvfølgelig Piemonte-viner som May- Brith hadde tatt med fra vår studietur i området i september.

Vi ble tilbudt tre viner - en fra Cascina Castagna og en fra hver av de to andre vingårdene vi besøkte,- Scagliola Sansi og Favia Giorgio.

Vi smakte og luktet og jobbet med tilleggsoppgaven som var å lage en produktbeskrivelse til vinen Foravia fra Scagliola Sansi.  Litt uenighet var det, men vi var enige om mørk rubinrød farge, krydder, spesielt ingefær, solbær og lite tanniner.  Den beste vinen var imidlertid den fra "svigermors drøm"-gården Favia Giorgio med hele 15,5% alkohol.


Også middagen var italiensk og besto av følgende:
  • Prosciutto di Parma/Breasola med melon og parmesan
  • Pastarett a la Valhall m/salat
  • Italienske oster
  • Is m/bær (villbringebær og blåbær fra skogen på Sokna)
og det kom enda en rød Piemonte-vin på bordet i tillegg en hvit en.  Nydelig måltid med nydelige viner og livlige diskusjoner.

Høstsamlingen ble avsluttet med en laaang og innholdsrik frokost og lange diskusjoner om kommunevalget og konsekvensene for Ullensaker.

Tusen takk til May-Brith for koselig samling.

På grunn av vinklubbens omfattende reiseprogram blir neste møte først lørdag 13. februar 2016 hos Gunn og Jan Håkon.  Det tradisjonelle julebordet til Kiel må utgå i år da vi ikke fant plass i kalenderen...... 


Runde



Etter hyggelig invitasjon fra Alice og Arne, satte vi forrige tirsdag kursen mot Vestlandet og Fosnavåg.  På første etappe over Friisveien fra Østerdalen til Gudbrandsdalen var det vinter og snø, oppover dalen fra Otta til Lom og videre til Strynefjellstunnelen var det vakre høstfarger og i Stryn var trærne fortsatt grønne. Været var strålende hele veien, og vi hadde en flott biltur langs fjell og fjorder tvers over landet fra Rendalen til Fosnavåg ytterst i havgapet.

Alice og Arne har et hus her hvor Alice er oppvokst, og de tilbringer alltid noen uker vår og høst her. Fosnavåg er faktisk by, og har et rikt næringsliv med store interesser i offshore- og fiskeindustri i tillegg til et riktholdig kulturliv og fantastisk natur på alle kanter.

Vårt hovedmål med turen var fottur i havgapet - nærmere bestemt på Runde.  Runde er internasjonalt kjent for fuglefjellet, men også mye besøkt av skattejegere som leter etter gull- og sølvmynter etter "Akerendam" som forliste utenfor Runde på 1700-tallet.  I 1972 fant dykkere deler av vraket - den mye omtalte Rundeskatten (57.000 mynter, hvorav 6.600 av gull).  

Vår fottur på Runde startet 0 m.o.h. ved Goksøyr og vi gikk opp til toppen 332 m.o.h.  Her hadde vi fantastisk utsikt i alle retninger til Sunnmørsalpene, Ålesund og Vigra i nord og øst og Svinøy fyr og Stadtlandet i sør.  I vest var det bare hav så langt øyet kunne se.

Vi gikk på toppen langs øya med de stupbratte fuglefjell på ene siden og frodig grønt gress og små vann på den andre og tilslutt bratt ned på østsiden hvor vi hadde parkert den ene bilen.  Turen var ikke så lang - kun 7 km - men bratt opp og ned, så vi kjente det både i knær og lår.  Utrolig flott tur, spesielt for oss østlendinger.  Vi kommer gjerne tilbake for å gå turer i den fantastiske vestlandsnaturen.  

På toppen av Runde ( lengst bak sees Stadtlandet)
På toppen av Runde
Uenige om retningen ???
Stor fugl på fuglefjellet 
Nerlandsøya med Stadtlandet i bakgrunnen
Fuglefjell
Fargerikt gress på Runde
Etter fotturen tok Alice og Arne oss med på en tur i Fosnavåg og nærliggende områder,- meget interessant.  Dagen ble avsluttet med hyggelig middag og litt Mauritius-prat.  Det er ikke lenge til nå....  Vi gleder oss!!

Fiskekona i Fosnavåg har fått gjester....




mandag 5. oktober 2015

Nytt kjøkken (2)

Vi er tilbake på Chateau Magnifique - denne gang for å montere det nye kjøkkenet. Kjøkkenet kom, som avtalt, fredag formiddag, og handyman Arild satte straks i gang. Senere på kvelden kom gullgutten Marius, og hele lørdag jobbet han og far iherdig med montering mens bloggeren sto for cateringen.  Uten komfyr, varmt vann og oppvaskmaskin, ble det husarbeid av den gamle sorten. Kokeplaten fra studietiden kom til nytte, og maten ble tilberedt på den og på grillen.  Det gikk så fint så, nesten campingtur....

Monteringen gikk unna i raskt tempo, mye takket være flott hjelp av praktiske og arbeidssomme Marius.  Ja, Marius fikk tid til en liten sykkeltur i solnedgangen lørdag, og søndag fikk vi alle tid til en fin fjelltur til Vardebua.  Nydelig høstvær og vakre høstfarger gjorde turen til en fest.

Elektrikeren skulle komme mandag, men han dukket ikke opp til tross for at vi hadde fått flere forsikringer om avtalen.  Nå har han lovet å komme i morgen kl. 08:00, og da MÅÅÅÅ han komme.... for vi skal kjøre til Fosnavåg etterpå.  Det gleder vi oss til.

Ja, kjøkkenet blir veldig fint.  Vi er superfornøyde.

Montering av nytt kjøkken
Solnedgang over Rondane
Renåfjellet
Ved Vardebua


fredag 2. oktober 2015

Manon



I går så jeg høstens storslagne ballet "Manon" sammen med min gode og trofaste kulturelle venninne Dalia.  

Historien er den samme gamle om Manon som trekkes mellom et liv i kjærlighet eller et liv i velstand.  Manons slemme bror lover henne bort til den som betaler mest, men Manon flykter med den hun elsker De Grieux.  Broren og den rike elskeren finner henne igjen og hun sier ja til å bli hans elskerinne.  Men hun greier ikke å gi slipp på De Grieux, og sammen prøver de å lure penger av den rike Lescaut.  Dette blir oppdaget, og Manon blir dømt for prostitusjon og deportert til New Orleans, og hennes liv ender i skam og kjærlighet i Louisianas sumper.

Det var vår favoritt Maiko Nishino som danset Manon og Philip Currell som danset De Grieux - hvilken vidunderlig dans. Det er umulig å beskrive dette,- det må oppleves.

Det var storslåtte kostymer i alle farger og fasonger og kjempestort danseensemble.  Dette er den flotteste balletten vi har sett her i Oslo og utrolig vakker og melodiøs musikk av Jules Massenet.

Ballettens koreograf er den verdensberømte britiske Sir Kenneth MacMillan, og det er første gang den er satt opp i Oslo.

Full sal og ellevill begeistring selvfølgelig.  Denne må du se hvis du er et snev interssert i ballett.

Maiko Nishino og Philip Currell

torsdag 1. oktober 2015

Kattås - Ståvivollen


Intet er som en tur i marka en vakker høstdag.  I går gikk turen til Vestmarka i Bærum,- et område vi er lite kjent i. Vi har gått noen turer der, men har ikke helt oversikten enda.

Vi kjørte Vestmarkveien til bussholdeplassen på Kattås og startet vandringen innover seterveier og urskog. Vi forbinder vel Bærum med villaer og rikdom, men man skal ikke kjøre langt før det er gårder, hester og kuer og sauer på beite.  

Gårsdagens turleder Elin hadde måttet legge om ruten litt på grunn av våte myrer og kronglete stier, men vi fikk en fin tur allikevel.  Fra Kattås gikk til til Haugvollen og derfra på Ståvi setervei til Ståvivollen hvor vi rastet.  Tilbake gikk vi rundt Eikelundshøgda og Kattåsen tilbake til Kattås. Hele turen var på ca. 8 km og ble betegnet som middels. 

Nok en fin og hyggelig tur med koselige turkamerater.  Tusen takk til Elin for planlegging og god guiding. 

Klare til avgang fra Kattås

Rare navn i Bærum også

Kongen på haugen (Ståvivollen)

Velkommen til Arne som er ny i Markatraverne

Lunsjpause på Ståvivollen
To stålormer ble observert på turen.

Ufarlig, men æsj allikevel.....