onsdag 14. oktober 2015

Runde



Etter hyggelig invitasjon fra Alice og Arne, satte vi forrige tirsdag kursen mot Vestlandet og Fosnavåg.  På første etappe over Friisveien fra Østerdalen til Gudbrandsdalen var det vinter og snø, oppover dalen fra Otta til Lom og videre til Strynefjellstunnelen var det vakre høstfarger og i Stryn var trærne fortsatt grønne. Været var strålende hele veien, og vi hadde en flott biltur langs fjell og fjorder tvers over landet fra Rendalen til Fosnavåg ytterst i havgapet.

Alice og Arne har et hus her hvor Alice er oppvokst, og de tilbringer alltid noen uker vår og høst her. Fosnavåg er faktisk by, og har et rikt næringsliv med store interesser i offshore- og fiskeindustri i tillegg til et riktholdig kulturliv og fantastisk natur på alle kanter.

Vårt hovedmål med turen var fottur i havgapet - nærmere bestemt på Runde.  Runde er internasjonalt kjent for fuglefjellet, men også mye besøkt av skattejegere som leter etter gull- og sølvmynter etter "Akerendam" som forliste utenfor Runde på 1700-tallet.  I 1972 fant dykkere deler av vraket - den mye omtalte Rundeskatten (57.000 mynter, hvorav 6.600 av gull).  

Vår fottur på Runde startet 0 m.o.h. ved Goksøyr og vi gikk opp til toppen 332 m.o.h.  Her hadde vi fantastisk utsikt i alle retninger til Sunnmørsalpene, Ålesund og Vigra i nord og øst og Svinøy fyr og Stadtlandet i sør.  I vest var det bare hav så langt øyet kunne se.

Vi gikk på toppen langs øya med de stupbratte fuglefjell på ene siden og frodig grønt gress og små vann på den andre og tilslutt bratt ned på østsiden hvor vi hadde parkert den ene bilen.  Turen var ikke så lang - kun 7 km - men bratt opp og ned, så vi kjente det både i knær og lår.  Utrolig flott tur, spesielt for oss østlendinger.  Vi kommer gjerne tilbake for å gå turer i den fantastiske vestlandsnaturen.  

På toppen av Runde ( lengst bak sees Stadtlandet)
På toppen av Runde
Uenige om retningen ???
Stor fugl på fuglefjellet 
Nerlandsøya med Stadtlandet i bakgrunnen
Fuglefjell
Fargerikt gress på Runde
Etter fotturen tok Alice og Arne oss med på en tur i Fosnavåg og nærliggende områder,- meget interessant.  Dagen ble avsluttet med hyggelig middag og litt Mauritius-prat.  Det er ikke lenge til nå....  Vi gleder oss!!

Fiskekona i Fosnavåg har fått gjester....




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar