mandag 25. juli 2016

Urbane totninger


Tenk at sommerens største show finnes på Toten!  Ja, på Melkefabrikken på Kapp.  "Urbane totninger" har 10-års jubileum i år og har solgt over 30.000 billetter.

Vi bestilte billetter i juni, og ikke visste vi at det var på samme dag som Sommeråpent i NRK startet med Skibladner-sending fra Kapp.  Det myldret av mennesker, musikkorps, salgsboder og blide mennesker da vi ankom Kapp på ettermiddagen.  Skibladner hadde lagt til kai, og det var mange kjente NRK-fjes å se.  Mjøsmuseet hadde gratis inngang, og litt skiftende vær så ikke ut til å ta humøret fra totningene.

Vi tok en runde på museet, og dette var skikkelig oppdatering av almennkunnskapen.  Melkefabrikken var i sin tid en pionerbedrift da man fant opp en konserveringsmetode for melk for produksjon av Vikingmelk i 1889.  Det var Vikingmelken som senere skulle få Nestle til å utvikle seg til dagens globale megaselskap.  Fabrikken på Kapp ble nedlagt i 1928, og er i dag et levende kulturhistorisk sted og museum.

Her kunne man også lære seg historien om hvordan vaskepulver, kloakk og industriavtall bidro til skrekkelige forurensninger i Mjøsa og hvordan daværende miljøvernminister Gro Harlem Brundtland satte i gang Mjøsaksjonen som reddet Mjøsa.  Hun gis all ære for denne redningsaksjon.

Men så til "Urbane totninger" som foregikk i et fullsatt teatertelt.  Her var det parodier og humoristiske nummer av mange slag med glimt i øyet og totenhumor.  I tillegg var de skikkelig musikalsk.  Besetningen besto av seks skuespillere og tre musikanter med Gustav Nilsen og "Håkon Skaug" Paul Håvar Østby i spissen.  Vi lo og koste oss skikkelig.  Ikke rart at disse selger fulle hus år etter år.



De holdt på med de siste forberedelsene til kveldens Sommeråpent da showet var slutt, men vi valgte å sette kursen hjemover, og så reprisen av på TV hjemme etter midnatt.

Vi tok en liten svipp innom Skrivergården Undesløs som eies av en tidligere kollega i Storebrand, men han var på ferie et annet sted den dagen.  Flott gård og sikkert et interessant prosjekt.

Det må nevnes at Toten dyrker noe uhorvelige mengder med løk, og at vi kjøpte både nyplukket løk og andre friske Totengrønnsaker med hjem.

En hyggelig og nyttig sommertur.  Leve Toten!!  

Skrivergården Undesløs på Kapp

Gro reddet Mjøsa 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar