tirsdag 5. juli 2016

Røros


Etter noen dagers intenst malerarbeid på hytta (maling av begge ganger), hadde vi behov for en utflukt, og lørdag tok vi turen til Røros.  Vi har vært på Røros mange ganger, men det er alltid spesielt å komme tilbake til denne rare byen på fjellet med sin berømte kirke, sine slagghauger og Norges eneste ørken.....

Røros blir ofte kalt bergstaden på grunn av sin historie med gruvedrift som startet på 1700-tallet. Mange av de gamle husene fra 1800-tallet står fortsatt, og her er det både boliger, butikker og kafeer. Røros har siden 1980 vært på UNESCOs liste over verdensarv.

Det er umulig å være på Røros uten å tenke på Johan Falkbergets bøker om livet i gruvene og Liv Ullmann i rollen som Ann Magritt i filmen fra boken ved samme navn. Hvilket enormt slik under karrige kår i svært barsk natur....  Noe ganske annet enn turisme, artige butikker med designklær, keramikkverksteder og så kirken da.  Vi måtte jo innom den nå også.  Innvendig er den nyoppusset og fin i lyse blå farger, og for noen uker siden fikk den besøk av Berliner Philarmoniker med sin berømte og blide dirigent Sir Simon Rattle.  Det var en uforglemmelig konsert og Røros-reklame som ble overført til mange land, og som gikk på TV to ganger samme dag.  Bloggeren satt klistret til TV begge gangene...  Veldig flott!!!

Vi har vært i museene tidligere, så vi droppet dette denne gang.  Istedet hygget vi oss med deilig lunsj på en av Røros' mange koselige kafeer.  God mat og god service.  

Litt shopping ble det også, men hva vi kjøpte må være en hemmelighet.....

Rørosselfie

Ikke visste vi at Norges første nasjonale valg i 1814 ble avholdt i Røros Kirke.  

Norges første valgkirke
Hovedgaten med kirketårnet i bakgrunnen



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar