mandag 25. juli 2016

Christian Skredsvigs Hagan

Sommeren byr på mange muligheter for utflukter, og vi tok en tur vi har snakket om lenge - til Christian Skredsvigs hjem Hagan i Eggedal.

Christian Skredsvig er eneste norske maler som har vunnet gullmedaljen ved Salongen i Paris, og er kanskje sin tids mest kjente romantiske maler.  Han ble født i Sigdal i en fattig familie, men gode hjelpere bidro til at han fikk malerutdanning både i Christiania og senere i København og Paris.  

Han giftet seg med den velstående Maggie Plathe, og de fikk et barn i Paris.  Barnet døde, og deretter bestemte ekteparet seg for å flytte til Norge, og de etablerte seg på Fleskum gård i Bærum.  Det var her han samlet kjente kunstnere til den såkalte Fleskum-sommeren, og det var her han malte sitt berømte bilde "Gutten med seljefløyten" ved Dæhlievannet.

Han skilte seg senere fra Maggie Plathe og giftet seg med tjenestejenta Beret Knutsdatter og bosatte seg i Eggedal.  Her bygget opp sitt hjem Hagan og bodde sammen med Beret og deres fire barn til sin død.

Hagan ligger vakkert til langt oppe i lia med utsikt over Eggedal og Sigdal og åser og vann kjente fra Skredsvigs malerier.  En ung kunnskapsrik dame (etterkommer etter Skredsvig tror vi) viste oss rundt i huset og fortalte interessante historier.  

Christian Skredsvig døde i 1924, men Beret fortsatte å bo der til sin død og hun tok vare på stedet slik det var i Skredsvigs tid.  Fra 1970 har Hagan vært museum, og i år er en ny historie tilføyet stedet. Det er bygget et nytt galleri ved siden av de gamle bygningene, og her var det utstilling av mange flotte Skredsvig-malerier utlånt fra stiftelser og privatpersoner, bl.a. "Gutten med seljefløyten".

Christian Skredsvigs Hagan
Interiør fra Hagan
Sigdal og Eggedal var totalt ukjente områder for oss, og vi oppfatter vel området som "litt bakpå", men dalene omtales ofte som "kunstnerdalen" da man litt lenger ned i dalen finner Teodor  Killtilsens hjem "Lauvlia".  

Vi la hjemveien om Simostranda og Åmot, og gjorde et lite stopp ved bygdas store sønn Ole Einar Bjørndalen.  Veldig fin skulptur med liten park og rasteplass rundt.  Fin dag med masse kultur.

Ole Einar Bjørndalen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar