torsdag 8. mars 2018

Malaysia - landet med to hovedsteder



Petronas Towers i Kuala Lumpur - Malaysias mest kjente landemerke "Pride of the Nation", 403 meter høye 


Malaysia er et føderalt, konstitusjonelt valgmonarki.  Landet består av 13 delstater og 3 føderale territorier - av de er det 9 delstater som har monarki.  Ansvaret for "ledelsen" av landet går på rundgang blant de 9 kongene, som hver velges for 5 år.  

Landet er delt i 2 nesten like store deler,- Vest-Malaysia på den Malayiske halvøy og Øst-Malaysia på øya Borneo. Det er i prinsippet religionsfrihet i Malaysia, men statsreligionen er islam, og for å få ansettelse i statsapparatet må man være muslim.  

Vi opplevde klart å være i et muslimsk land, men religionen var på ingen måte påtrengende. Gatebildet var preget av stort mangfold, og den muslimske bekledningen på damer var ofte fargerik og vakker.  Vi så svært få (ingen....???) med nikab.  De solgte vin i matbutikkene, og restaurantutvalget var stort og internasjonalt.  

Malayiske kinesere utgjør 30 % av befolkningen, men eier 70 % av markedsverdiene i landet.  Flere av våre sjåfører/guider uttrykte bekymring over den store kinesiske dominans og velstand.

Malaysia er landet med 2 hovedsteder - Kuala Lumpur og Putrajaya.   Kuala Lumpur er den største byen og senter for næring og handel, mens Putrajaya er den helt nye administrative hovedstaden bygget opp fra grunnen ca. 20 km syd for Kuala Lumpur.    Her er det bygget en ny og flott by helt fra grunnen, og dette er saker.  Her er flotte palass både til konge og statsminister som også har hver sin moske, fantastiske regjeringsbygninger, megastort konferansesenter, kunstige innsjøer og vakre broer, parker og paradegater.  Dessuten er det boligblokker til alle som arbeider i regjeringsapparatet, og her har de gratis leilighet så lenge de er ansatte.  Det pågår fortsatt byggearbeider, og målet er å gjøre Putrajaya til landets komplette hovedstad.  Da må også alle ambassader flytte hit, men de er fortsatt i Kuala Lumpur. Putrajaya var en opplevelse utenom det vanlige med all sin prakt, men de vakre parkene og gatene var nesten folketomme.  Her var alle på arbeid......

Malaysia har store oljeinntekter, men her intet spart til kommende generasjoner.  Bygging av ny prestisjehovedstad er viktigere!!!



Turist i det ene tårnet
Petronas Towers at night
Utsikt fra Petronas Towers

Bybilde Kuala Lumpur

Inngangen til kongepalasset i Kuala Lumpur 

Sultan Abdul Samad Jamek Mosque

Gatebilde i Kuala Lumpur

Kjøpesenter pyntet til kinesisk nyttår

Pynt og pynt..... - hundens år!

Norsk fisk i butikken

Utsikt over Putrajaya fra Putrajaya International Convention Centre (PICC)

Seri Gemilang Bridge 

Et internasjonalt brudefølge ville ha selfie med to nordmenn

Istana Kehakiman (Palace of Justice)

Perdana Putra - (The Prime Minister's Department Complex)

Masjid Putra - statsministerens moske

Det er enkelt å være turist i Malaysia,- alle snakker engelsk (om enn litt merkelig), taxi er billig, mat av alle slag finnes overalt, hotellene er flotte og billige, lett å bestille utflukter og å orientere seg. Utflukten til Taman Negara (kommer tilbake til den) hadde vi bestilt på forhånd, men alle andre turer bestilte vi enten på nettet lokalt eller vi tok rett og slett en taxi. Taxisjåføren var både sjåfør og guide, og det fungerte glimrende.

Vi bodde fast i Kuala Lumpur (bortsett fra 3 dager i Taman Negara) og tok hel- eller halvdagsutflukter derfra.    

Vi anbefaler gjerne Fraser Place Hotel https://kualalumpur.frasershospitality.com/en.  Her hadde vi en leilighet bestående av kjøkken, oppholdsrom, soverom og bad, og for dette betalte vi litt over NOK 600,- pr. døgn inkludert deilig buffetfrokost.  Hotellet ligger midt i "smørøyet", 5 minutter fra Petronas Towers og med masse restauranter og butikker rundt. 

Romslig stue på Fraser Place Hotel

Batu Caves - hinduistisk grotte i Kuala Lumpur

272 trinn opp til grotten og masse apekatter


Batu Caves

Besøk hos Royal Selangor - tinnfabrikk fra 1885



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar