tirsdag 28. juli 2020

Sør-Senja - gammelbutikken og Dronningruta




Skrolsvik handelssted og fiskemottak ble etablert i 1870-årene og var i stor grad tuftet på kveita i Andfjorden.  Det var gjennom årene stor aktivitet i fiskemottaket, men i 1992 var det slutt.  Da stengte både fiskemottaket og den gamle butikken på stedet.  Dragøy og Torgersen er kjente navn på Skrolsvik, og etter å ha vært under Midt-Troms Museum en periode, kom butikken tilbake til Torgersen-familien i 2018.  I dag er det Gunnar Torgersen og Kristin Olsen som eier og driver butikken, og de bor i det vakre gamle huset ved siden.  I butikken kan du også treffe på deres sønn som er 4. generasjon Torgersen i gamlebutikken.





Vi ble hjertelig mottatt i gamlebutikken, hvor Torgersen selv sto bak disken midt på dagen og kjørte buss t/r Skrolsvik/Finnsnes morgen og kveld.  Bussen sto parkert utenfor.  Fru Kristin var også en hyggelig dame, som fortalte at hun hadde flyttet fra Oslo til Senja for å gi barna en god oppvekst.  Nå bakte hun kanelboller og de deiligste rabarbramuffins til butikken.  Butikken solgte alt du ikke trenger, men var et hyggelig treffpunkt, og kaffen og muffins smakte fortreffelig.


Selfie med herr Torgersen


Reklame for tannkrem og Conrad Langaard


En pratsom dame som stilte opp for selfie


Skrolsvik


Å på Senja 


'
Dronning Sonja har vandret mange steder, og på Sør-Senja finner vi også en Dronningrute. Den går fra Hofsøya (hvor det er et lite bygdemuseum) til Ryvold gjennom Stangodden Naturreservat.  Turen er 8,8 km en vei, men siden vi hadde bilen parkert ved Ryvold, måtte vi gå 17,6 km.  Det var en fin tur i variert og rik natur langs en kyst preget av vær og vind.  Rundt var det fjell på alle kanter, og vi kunne se til Andørja, Hinnøya, Grytøya og innover Senja-fjellene. 

Vi må vel si at dette var en saftig dagstur, men vi gjennomførte i fin stil før vi avsluttet dagen med nok et nydelig fiskemåltid på Senja Fjordhotell https://senjafjordhotell.n


Dronningruta på Senja 


Her starter Dronningruta


Vakker kystrute


I Dronningens fotspor


Værhardt på Senja


Hyggelig besøk på Dronningruta


I nord var multene modne


Vakre Sør-Senja


I mål!!!! (nesten)


Noen ord om Sør-Senja til slutt.  De fleste kjører nasjonal turistvei fra Botnhamn til Gryllefjord for å se Senjas berømte og taggete fjell.  Det er fint det, men vi er glad vi også valgte å tilbringe et par dager sør på øya.  Her bodde vi på Senja Fjordhotell, som var nytt i 2018 og hadde 11 rom og noen sjøboder.  Hovedmarkedet var tyske fisketurister, men p.g.a. korona sto sjøbodene delvis tomme da vi var der.  De 11 rommene var bebodd av nordmenn på Norges-ferie…..   Det gikk så vidt rundt, sa vertinnen, og jeg tror hun ble glad da regjeringen åpnet for tyske turister 15. juli.  Maten, spesielt torsken, var utmerket, og vi hygget oss her.

Senja Fjordhotell - nytt i 2018


Flott bryggeanlegg rundt hotellet 

Takk til Senja for strålende opplevelser.

søndag 26. juli 2020

Hamn i Senja - midnattsol og fjelltur


Hamn i Senja har vært en sikker havn for fiskere i hundrevis av år, og fra 1880-tallet fremsto det som et aktivt fiskevær med både postkontor, telegraf, butikk og landhandleri.  Hamn ble et overnattingssted i 1994, og er i dag en flott resort med mange tilbud. http://www.hamnisenja.no

Her i Hamn koste vi oss i en flott suite med utsikt til fjord og fjell.  Vi testet ut både tørrfiskravioli, brunostis og boknafisk, og alt smakte utmerket.  Det var sol fra skyfri himmel, og ved midnatt og utover natten nøt vi midnattsolen både fra en knaus og fra vår egen stue.  Vi gikk også en deilig fjelltur halvveis til Sukkertoppen, og herfra var det hav og himmel så langt øyet kunne se.  


Hamn i Senja 


Her bodde vi


Flott (og dyr) suite

Boknafisk


Kl. 23:59 og midnattsolen er på sitt vakreste


Midnattsolselfie i Hamn


Utsikt fra suiten kl. 02:00 om natten


Hamn i Senja 


Fottur mot Sukkertoppen


Utsikt mot holmer og skjær, himmel og hav

Like ved hotellet ligger restene av Senja Nikkelverk, som var i drift i 14 år fra 1872 til 1886 og nå er et kulturminne. På det meste sysselsatte Nikkelverket 430 ansatte og det bodde tilsammen 650 personer på denne lille plassen, og det var totalt 50 bygninger. 

I tilknytning til gruvedriften ble det i 1882 bygget et vannkraftverk som ble brukt til belysning.  Dette var Europas første og muligens også verdens første vannkraftverk, og her hadde man elektrisk lys lenge før verden kjente til det. 


Rester av nikkelverket 


Rester av bebyggelsen ved nikkelverket 

Været var strålende, og vi nøt de to dagene i Hamn.  Det må imidlertid tilføyes at hotellets aktivitetstilbud var redusert på grunn av korona (det ble ingen fisketur) og at prisene var i stiveste laget, spesielt for overnatting.  

fredag 24. juli 2020

Senja - nasjonal turistveg


NASJONAL TURISTVEG SENJA


Nasjonal turistveg på Senja strekker seg fra fergestedet Botnhamn til Gryllefjord.  Vi kom med ferge fra Brendsholmen på Kvaløya til Botnhamn og kjørte til Hamn i Senja.

De bratte fjellene som stuper rett ned i havet er et overveldende syn, og det mest markante kjennetegnet på strekningen.  Vegen snor seg inn og ut av fjordene hvor vannet er rent, klart og kaldt. 




Hurtigruten på ekspedisjonscruise 


Langs turistvegen er det flere kjente attraksjoner, og vi stoppet ved de fleste:

TUNGENESET

Ytterst på neset mellom Steinfjorden og Ersfjorden ligger rasteplassen Tungeneset.  En gangbane i sibirsk lerk leder ut over svabergene med utsikt til Nordsjøen i vest og fjellet Oksen med de skarpe tindene i nord.  Fjellmassivet går også under navnet Djevelens Tanngard,- noe de lokale liker dårlig.  Flott var det. 



Tungeneset med Okstindene i bakgrunnen


Tungeneset-selfie 


ERSFJORDSTRANDA

Innerst i Ersfjorden ligger Ersfjordstranda med hvit, finkornet sand som sender tankene til andre land og strender.   Omgitt av spisse, høye fjell er dette Norge på sitt vakreste. Toalettbygget på plassen med trekantet form og gullbeslått ytre er en attraksjon i seg selv. 



Gulldassen ved Ersfjordstranda


BERGSBOTN

På yttersida av Senja hvor hav og himmel møtes, slynger turistvegen seg på høydedraget over bygda Bergsbotn.  På en 44 meter lang plattform kan du nyte den storslåtte utsikten over Bergsfjorden og de høye fjellene rundt.


I himmelen i Bergsbotn


Bergsbotn 


Bergsbotn - selfie og selfie



På smale og svingete veier ut og inn av fjordarmer nøt vi den fantastiske naturen og registrerte at det var kun nordmenn og finner som ferierte på Senja akkurat da. Anbefaler gjerne denne kjøreturen på eventyrøya Senja.