tirsdag 4. mai 2010

Neser lukter tulipaner

Wurth-konsernet har en samling med ca. 12.000 katalognummer, hovedsakelig nyere europeisk kunst. Bildene vises rullerende i konsernets 11 gallerier rundt i Europa. Konsernet har virksomhet i over 80 land og flere gallerier er planlagt.

Utstillingen "Neser lukter tulipaner" har en spesiell historie. På begynnelsen av 1900-tallet søkte avantgarden blant billedkunstnere etter nye inspirasjonskilder. De fant dem blant annet hos personer som står litt på utsiden av samfunnet, som mennesker med psykisk funksjonshemning eller psykisk sykdom. Den franske kunstneren Jean Dubuffet skapte begrepet Art Brut ( rå eller grov kunst) som har fått betegnelsen outsider art. I forlengelsen av disse ideene etablerte det seg på 1970-tallet en selvstendig kunstscene for kunstnere med psykiske hemninger og det ble etablert tallrike spesialatelierer for denne gruppen i Europa.

Kunstverkene oppnådde oppmerksomhet i en innviet krets, og familin Wurth, som i en årrekke hadde engasjert seg i arbeid for funksjonshemmede, fattet interesse for denne gruppen. De bestemte seg for at kunst fra funksjonshemmede kunstnere skulle få en egen plattform innenfor rammen av Sammlung Wurth.

Denne utstillingen i Norge består av ca. 30 verk av funksjonshemmede pluss et håndplukket utvalg verk av såkalt etablerte kunstnere. Kan vi se noen forskjeller mellom outsider art og insider art? Noe kanskje, men jeg skulle like gjerne hatt kunst fra outsider som fra insider art på veggen.

Utflukten til Galleri Wurth ble arrangert av "gamle" Storebrand-kolleger med utrettelige Grete i spissen, og ble avsluttet med deilig lunsj i det vakre galleriet. Det er utrolig mye flott i nærområdet som man ikke vet om og som bør utforskes.

Forøvrig var det et skikkelig snøvær i dag selv om vi skriver 4. mai.

Neser lukter tulipaner


Skjønnheten og udyret


Vår hyggelige og flinke guide Henriette


Alle kan se hva denne skulpturen forestiller...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar