onsdag 19. mai 2010

"sammen"

- tre kunstnerpar.



Årets utstilling på Blaafarveværket viser arbeider av Oda og Christian Krogh med motiver fra 1800-tallet, Julie og Xan Krohn med fargesprakende russiskinspirerte malerier fra rundt 1917 og samtidskunstnerne Unni Askeland og Sverre Bjertnæs fra Kløfta. Vi er i grunnen stolte av at to av dagens fremste samtidskunstnere bor i Kløftas eneste sveitzerhus.

Dette var en interessant og flott utstilling. Deilig å se igjen bildene av Christian og Oda Krogh med hyggelige motiver fra deres liv på 1800-tallet.

Ekteparet Krohn var ukjente for oss. Xan var fra Bergen og Julie var russisk, og de tilhørte den russiske avantgarden før og rundt den russiske revolusjonen. Bildene minnet oss faktisk litt om Van Gogh.

Så var det våre egne Kløfta-kunstnere. Unni Askeland hadde fire store portretter av sin far på "lit de parade". Store deler av bildene var bart lerret, mens den døde faren i kisten var fremstilt med kullstreker og brede penselstrøk på likkledet. Betagende!

Sverre Bjertnæs viser bilder fra biblioteket i parets hjem - et grønt og et gult - og sin selvutleverende serie "Peripeteia" fra 2005 som han fikk flotte kritikker for.

I VG omtales utstillingen som PERSONLIG OG MESTERLIG.

Det var en vakker sommerdag på Blaafarveværket og vi spiste vår medbrakte lunsj i parken. Ikke så verst å være "tilbaketrukket" på en slik dag!

Karin avsluttet dagen med kurs for flyktningeguider i Røde Kors i Oslo. En meningsfylt dag fra morgen til kveld.

Arild blir stadig bedre etter sykkelstupet og idag forsvant bandasjen av hånden. Nå er han snart i gang med trening igjen.


Oda Krogh malt av Christian Krogh


Korset (et bibliotek på Kløfta) av Sverre Bjertnæs



Vakkert motiv


Den blå butikk



Piken under broen ...


... og gutten ved fossen



Til slutt et par naturfenomen fotografert etter beste evne.

"Barn" av regnbuen ...


Haugfossen laget regnbue


Sterk vannføring i elven

1 kommentar:

  1. Hørtes ut som en super tur, kunst og nydelig vær i flotte omgivelser. Skal prøve å få det med meg i løpet av sommeren jeg og.


    Bente Helenesdatter Pettersen


    PERSONA GRATA
    tlf. 0047-95739209

    SvarSlett