onsdag 13. april 2011

Saras nøkkel


For ett år siden leste jeg den nydelige og gripende boken "Saras Nøkkel" av Tatiana de Rosnay. Dette er en rystende roman som kaster lys over fransk politis brutale behandling av sine egne jøder i 1942. Som kveg ble de samlet på Vel d'Hiv (velodrome) i Paris før familiene ble skilt, sendt til konsentrasjonsleire og senere til Auschwitz. Dette er en skamplett i fransk krigshistorie og delvis ukjent i dag. Historien er gjort levende igjen gjennom Tatiana de Rosnays mesterlige roman.

Boken handler om 10 år gamle Sara som låser sin lillebror inne i et skap da politiet kommer for å arrestere familien 16. juli 1942. Hun legger nøkkelen i lommen, overbevist om at hun vil være tilbake om noen timer. Men timene blir døgn, og Saras desperasjon vokser.....

I anledning 60-års dagen for Vel d'Hiv i 2002 blir journalisten Julia Jarmond bedt om å skrive en artikkel om denne svarte dagen i Frankrikes historie. Hun snubler over Saras familiehistorie, og blir besatt av å finne sannheten. Samtidig blir det en reise i eget liv hvor hun tvinges til å ta alvorlige avgjørelser.

Saras nøkkel er en gripende roman som man ikke glemmer. Den tar opp tabuer og fornektelse rundt en smertelig episode i Europas historie. Boken lå hele 90 uker på New York Times bestselgerliste. Les den!

I 1995 ba Frankrikes President Jaques Chirac jødene om unnskyldning for den rolle fransk politi og tjenestemenn hadde i Vel d'Hiv 16. juli 1942.

http://youtu.be/tUIaOScAMOs



Nå er boken blitt film. Vi så den i går, og ble ikke skuffet. Julia Jarmond spilles av Kristin Scott Thomas som vi husker fra "Den engelske pasienten". En vakker og typisk fransk film hvor man går tett inn på menneskene. En film som beveger en slik at tårene kjennes i øyekroken.

Høsten 2010 var jeg så heldig å få en kort prat med forfatteren Tatiana de Rosnay på Oslo Bokfestival. Hun signerte sin nye bok "Boomerang". Den har jeg ikke fått lest enda, men skal gjøre det.

Til slutt litt om Tatiana de Rosnay: Født i 1961, engelsk, russisk og fransk bakgrunn, bor i Paris, forfatter, redaktør og journalist.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar