onsdag 10. oktober 2012

Moske og sikh-tempel



En tur til India er intet hvilehjem.  Programpostene avløste hverandre i rask takt - og hver enkelt var et høydepunkt i seg selv.

Her er herr Berntsen på vei inn i Jama Moskeen i Delhi - barbent og iført skjørt....  Jama Moskeen er den største og fineste i India og nok et "monument" fra mogulenes tid.  Arbeidet ble startet i 1650, og det tok 5.000 arbeidere seks år å ferdigstille dette enorme byggverket.
  



Mens herr Berntsen ble iført skjørt ble fru Berntsen iført kjortel, og selv i dette skrekkelige antrekket ble hun omringet av unge indiske menn som ville være med på bilde......



Her er inngangen til den vakre moskeen.  Fredagsbønnen var akkurat avsluttet da vi kom, så bønneteppene lå utover den enorme plassen.



Så fortsatte vi til Sikh-tempelet Lakshmi-Narayana.  Tempelet er tilegnet Lakshmi - gudinnen  for lykke, velstand og skjønnhet.   Her måtte vi på med hodeplagg, og nedenfor er Utpal klar for tempelsang.



Herr og fru Berntsen utenfor tempelet iført sine kledelige hodeplagg.  Legg merke til gullkuplene i bakgrunnen.  Tempelet var meget vakkert både utvendig og innvendig, og vi satt en stund i lotusstilling inne og lyttet til tempelmusikk.  Stemningsfullt og spesielt.



En merkelig ting ved dette tempelet var kjøkkenet.   Det var enormt, og her lages det mat til flere tusen mennesker hver dag.  Det er frivillige (som kommer og går) som lager maten og besøkende til tempelet som spiser.   Ved siden av kjøkkenet var det en svær spisesal, og her satt folk på gulvet i rekke og rad og spiste.

En fra vårt reisefølge kastet seg inn i matlagingen, og sees her rulle ut Nanbrød.


Her har man akkurat skrellet et par kasser med løk.


Dagens program ble avsluttet med en rundtur i New Delhi hvor vi så India Gate (Indias nasjonalmonument som hedrer soldater som mistet livet i første verdenskrig), presidentpalasset, parlamentet og andre offisielle bygninger.  Dette området var preget av brede gater og vakre hageanlegg innimellom de storslåtte bygningene som engelskmennene bygde under sin kolonitid i India.

Vår siste dag i India ble avsluttet med deilig middag på et flott hotell.  Noen av oss hadde kjøpt sarier på turen, og nå var det tid for å ta dem i bruk.  Fru Berntsen skulle også gjerne hatt en slik, men koblet inn hjernen og tenkte:  Når skal jeg bruke den?  Men flotte er disse damene absolutt!!!



Også vår eminente reiseleder Bianca og trainee Siri bar sari siste kvelden.  Flotte damer!


Vi sier takk for oss til India for denne gangen.  Et besøk i India gjør ingen uberørt, og vi fikk lyst til å reise tilbake senere.  En tur til Kashmir ville være helt fantastisk.  Som Utpal sa:  "In Delhi I have my house, but in Kashmir my home."

Vi lærte en ting til: 

"Verden består av India og Kina - alt annet er utkant".

Takk  for alle fantastiske opplevelser India!  

1 kommentar:

  1. "og selv i dette skrekkelige antrekket ble hun omringet av unge indiske menn" Den kommentaren var litt frekk.

    SvarSlett