onsdag 3. oktober 2012

Incredible india

Dagene går og programmet er tett.  Det er derfor vanskelig å finne tid til blogging.  Nå har vi imidlertid sjekket inn på et fantastisk hotell i Agra og har et par timer til middag, så jeg skal forsøke å summere opp noen høydepunkter fra de siste par dagene.

Først – togreisen i India var over forventningene.  Vi hadde komfortable seter på 2. klasse og toget gikk på tid.  Som alle steder her i India, myldret det av mennesker på stasjonen i Jaipur.  Og da toget stoppet, hoppet folk ut i skinnegangen for å komme med, mens andre klatret inn gjennom vinduet.   Men det var på ”public class”.  Vi hadde reserverte seter og fant oss fint tilrette.

Det er imidlertid underlig å oppleve hvor fremmede vi er her.   Folk stiller seg opp og glor uhemmet på oss, og det er ikke uhøflig.  Spesielt flatterende er det jo at unge menn stirrer på oss ”gamle” damene med stor interesse.  Da toget stoppet på en stasjon, sto det plutselig en hel gjeng av unge menn utenfor med ansiktet klint mot vinduet for å se på en av de unge damene i vårt reisefølge, og det ble skikkelig stemning.  Vi satt der som dyr i bur.







I går  –  2. oktober  –  var det Mahatma Ghandi’s fødselsdag, og det er en av tre nasjonaldager her i India.  Vi feiret dagen med fest og underholdning med dans og musikk.  Gruppen som underholdt oss er internasjonal eksportvare og reiser verden rundt for å markedsføre India generelt og Rajasthan spesielt som turistmål.   Bare de vakre kvinnene burde virke som trekkplaster på utenlandske turister……















Ellers så har vi besøkt Fatehpur Sikri i dag.  Fatehpur Sikri er en forlatt by som ble bygget av keiser Akbar mellom 1571 og 1585 og som var hovedstad for mogulene i 14 år.    Nok et imponerende mesterverk med blanding av hinduistisk og muslimsk stil.  Etter at byen ble forlatt  –  noen sier på grunn av vannmangel  –  ble den plyndret.  I dag er Fatehpur Sikri på UNESCO’s verdensarvliste og er et vakkert monument over fordums storhet. Her er noen inntrykk fra Fatehpur Sikri.












India er et land med enorme kontraster, og det er noe som gjør det så betagende.  I det ene øyeblikket imponeres man av storslagne byggverk og i det neste gråter man på Moder Teresas senter for hjemløse barn.  Ja, i ettermiddag har vi besøkt et slikt hjem, og det var en sterk opplevelse.  Her var alt fra nyfødte babyer til aggressive funksjonshemmede som bodde bak gitter.  De små barna bar tydelig preg av underernæring og understimulering, men de har egne senger og det var rent og skikkelig.  Her får barna skolegang og mat og den omsorg som noen få nonner kan gi.  Man må bøye seg i støvet for mennesker som vier livet sitt til dette arbeidet.  Moder Teresa fortjener virkelig helgenstatus der hun sitter i himmelen og titter ned. Her er noen bilder fra senteret.
















Nå har vi sjekket inn på et ***** hotell i Agra og lever som norske oljebaroner…..  Hva klager nordmenn på egentlig?  Alle sure og misfornøyde nordmenn burde dra på en dannelsesreise til India.

Her er noen bilder fra oljebaronenes omgivelser.






Denne staute karen bukket oss både inn og ut og stilte velvillig opp til fotografering.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar