tirsdag 16. oktober 2012

Felles grenser, felles ansvar?


I dag kommer "World Disaster Report 2012" fra Det internasjonale Forbundet av Røde Kors og Røde Halvmåne-foreninger, og den viser at stadig flere mennesker i verden blir tvunget på flukt.  Hele 70 millioner mennesker er nå på flukt fra krig, vold, naturkatastrofer og sult.

Røde Kors inviterte til et seminar om de humanitære utfordringer knyttet til migrasjonen til Europa.  De dårlige økonomiske tidene i Hellas, Italia, Spania og andre land i Syd-Europa gjør utfordringene for Europa som helhet store, og Norge er ikke upåvirket av dette.



Røde Kors hadde invitert særdeles kompetente innledere; Statssekretær Pål Lønseth, Justis- og beredsskapsdepartementet, filmskaper Margreth Olin, Seniorforsker ved PRIO Dr. Cindy Horst og Røde Kors' egen generalsekretær Åsne Havnelid.  


Filmskaper Margreth Olin har fulgt 20 mindreårige gutter i Norge fra 2009 og frem til nå, og 26. oktober har hennes dokumentarfilm "De andre" premiere. Hun viste klipp fra filmen og fortalte om sine observasjoner underveis.  Dette blir helt sikkert en sterk film.

Statssekretær Lønseth besvarte alle spørsmål om politikk på sin rolige og sindige måte, og bidro til å oppklare flere åpenbare misforståelser.  Det er helt tydelig at dette er et område han er særdeles kompetent på.

Det ble mye diskusjon om behandlingen av enslige mindreårige asylsøkere og litt mindre om de felles utfordringene i Europa, men det var en interessant formiddag som ga faglig påfyll på et område som er vanskelig og som mange nordmenn kan svært lite om.....   

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar