fredag 21. juni 2013

Akerselva du gamle og .....

I vakkert sommervær vandret vi i går kveld langs Akerselva sammen med DnC-gjengen. Primus motor og initiativtaker Ulf hadde forberedt seg godt, og startet sine forelesninger ved Brekkedammen på Kjelsås (hvor vi startet turen).  Ulf kunne fortelle historien om Kong Sverre og baglerne fra 1200-tallet, gjennom sagbrukshistorie og frem til i dag hvor stedet er friluftsområde med turgåere, syklister og badenisser.


Vi passerte kunstnerkolonien på Frysja (hvor vår bekjente Bente Sætrang har atelier), gikk langs badeområdet Stilla og til Nydalsbakken.  Her ble Ulf riktig ivrig og fortalte om sin egen karriere som skihopper og om Nydalsbakkens historie.  Her har Kong Olav hoppet og Kong Oscar overvar skirenn her på 1800-tallet iført flosshatt.....





Så kom vi til Nydalen, en gang et enestående industrieventyr, nå kontorer.  Det var to store virksomheter i Nydalen, Christiania Spigerverk og Nydalen Compagnie.  Nydalen Compagnie var en av de første tekstilbedrifter i Norge (grunnlagt i 1845) med 1100 ansatte, og hadde en rekke virksomheter fra bomullspinneri til veveri.  Her arbeidet kvinnene.

På Christiania Spigerverk (grunnlagt i 1853) arbeidet mennene og produserte spiker, stål og jernproduker.  "Spikersuppa" på Karl Johan er en gave fra Christiania Spigerverk.

Det var hardt å være industriarbeider i de dager, men på lørdag var det fest og mange forhold ble etablert her.  


Dette er spinneriet.

Her er vi ved fossen nedenfor spinneriet.  


Vi fortsatte så ned til det moderne Nydalen med flotte kontorbygg, boligblokker, BI, hotell og restauranter, og her tok vi vårt første pit-stop.

Vi gikk under Ringveien og kom ned til Bjølsen hvor vi så Lilleborg Fabrikker og Idun Gjærfabrikk - også dette tidligere industrieventyr.  I nærheten ligger de gamle arbeiderboligene i Badebakken som i dag er trendy boliger med høye priser.

Neste stopp var Sagene med Myrens Verksted og monument av kvinnerettsforkjemperen Betzy Kjelsberg (oldemor til Siv Jensen)... 


.. Oslos eldste trehus som nå er trykkeri.....



... og Glads mølle.



Her var også monument av de stolte fabrikkjentene..



... og Oskar Braaten. 

Vi passerte Hjula Væverier og Hønse Louisas Hus, i dag kulturkafe, og nærmet oss nå Grünerløkka.  Her er Åmot Bru som egentlig er en innflytter.  Brua var tidligere på Åmot i Modum, men ble flyttet til Oslo og Tenknisk Museum i 1952 og satt opp over Akerselva.


Nå var vi kommet til KUBA hvor det tidligere var silo og gassverk.  Siloen er nå bygget om til studentboliger og andre bygg er blitt "Mathallen".  Vi var litt for sent ute til å spise i "Mathallen", så vi avsluttet vår vandring med et siste pit-stop på Kathe Lasniks plass.

Dette var virkelig en interessant studietur i Oslos stolte historie.  Det er godt å se at de gamle bygningene tas i bruk til nye virksomheter og at det er et meget allsidig liv langs Akerselva den dag i dag.

En stor takk til Ulf for initiativ og utmerket guiding.  Vi koste oss og tar gjerne turen om igjen.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar