søndag 14. juli 2013

Edvard Munch 150 år


Ja, i år er det 150 år siden Edvard Munch ble født, og i den anledning arrangerer Munch Museet og Nasjonalmuseet utstillingen "Munch 150" - den mest omfattende presentasjon av Edvard Munch som noensinne er vist.  I tillegg til kunstverk fra museenes egne samlinger, vises verker innlånt fra andre museer rundt i verden og fra private samlinger.

Nasjonalmuseet viser verk fra 1882 - 1903 og Munch Museet fra 1904 til Munchs død i 1944.  

Vi valgte å følge omvisninger i begge museene, og det var interessant og nyttig.  I tillegg til refleksjoner og informasjon om utvalgte bilder, fikk vi en anelse om hvilken sammensatt person kunstneren var og hvilke enorme personlige utfordringer han må ha hatt i sitt liv. 

Bildet nedenfor heter "Selvportrett foran husveggen", er fra 1926 og pryder alt materiell til denne utstillingen. 


Jeg skal ikke begi meg inn på noen tolkning eller omtale av denne store kunstneren, bare konstatere at han hadde et stort spenn i sin kunst og en enorm produksjon.

Samlingen på dette bildet bærer navnet "Inferno" og bildene er laget like før han ble innlagt på psykiatrisk sykehus i København i 1909.  Legg merke til den skrekkelige grønnmønstrete tapeten som "pryder" veggene på alle bildene og som er gjenskapt som bakgrunn for bildene på denne utstillingen.  Ikke vanskelig å forestille seg at det er en mann med sprengstoff innabords som har malt disse.


Jeg må jo si litt om Munch Museet til slutt.  Nå er det endelig tatt en beslutning om å bygge et nytt Munch Museum i Bjørvika, men det tar jo lang tid før det blir ferdig.  I mellomtiden må vi fortsatt leve med det nedslitte museet på Tøyen.  Det er flaut og pinlig, for dette museet ser nå virkelig "shabby" ut.  Munch hadde fortjent bedre.

Det er store arealer på Tøyen, så hvorfor man ikke kunne enes om å rive nåværende og bygge et nytt og flott museum her forstår ikke jeg.  Rett over gaten ligger Botanisk Hage - hvilken flott kombinasjon. Men politikere har sine egne agendaer.....

Ta turen til Nasjonalmuseet og Munch Museet hvis du er interessert i å lære mer om vår store kunstner.  Dette er almenndannelse for nordmenn.   God fornøyelse!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar