tirsdag 30. juli 2013

Kongsberg




Så var tiden kommet for den årlige sommerutflukten med DnC-gjengen, og vi møttes i parken ved Nøstetangen Museum på Hokksund lørdag morgen.  Dette er en nydelig park med forskjellige skulpturer og sittegrupper helt nede ved elven.  Her spiste vi frokost mens vi nøt både kunst og betraktet ivrige laksefiskere ute i elven.


22. juli monument


Vakre blomster.....


Turen fortsatte til Kongsberg, som var hovedmålet for turen.  Nå skulle vi lære mer om viktig norsk industrihistorie, og vi startet med en togtur inn i Sølvgruvene.  Huff, dette var skummelt!  Vi ble stuvet inn i "tog" med ytterst trange vogner og plassert på klappstoler.  Heldigvis var det et lite lys i vognen.  I full fart bar det 3 km innover i fjellet.  Det skaket og ristet, så jeg forstår godt at vi fikk tildelt ørepropper sammen med billetten.


Vel inne i Kongens Gruve ble vi mottatt av en dyktig guide som tok oss med på en times rundtur.  Her var det mye interessant både å se og høre. Tenk at gruven ble startet allerede i 1623 av Kong Christian 4 med tysk ledelse og tyske gruvearbeidere.  Etterhvert overtok norske gruvearbeidere, og i storhetstiden var det 4.000 arbeidere inne i gruven og 2.000 utenfor.  Tenk hvilken arbeidsplass dette var på 16, 17 og 1800-tallet.  Det var enorme dimensjoner over anleggene med totalt 1.000 km gruveganger, og fra vårt ståsted i hallen i Kongens Gruve var det 700 m ned og 300 m opp.   Under krigen ble denne hallen brukt til å redde kunstgjenstander fra nazistenes klør. 


Nå var det fotoutstilling i hallen.  En talentfull fotograf fra Kongsberg stilte ut vakre fotografier på metallplater. På grunn av lysforholdene var det vanskelig å få fine bilder inne i hallen og gruvegangene, men her er i hvertfall hallen i Kongens Gruve.

Det hører med til historien at dette var den eneste gruven som hadde norsk navn - etter Kong Christian 4. Alle de andre gruvene hadde navn etter tyskere.


Dette er et av bildene på utstillingen, og viser Kongsbergfossen i frostrøyk.


Her er toget som fraktet oss inn i gruven.


Her er vi inne i et såkalt sakkerhus.  Det var mange sosiale ordninger for arbeiderne i gruvene, og en av dem var sakkerhusene hvor de bodde fra mandag til lørdag, slik at de slapp å gå frem og tilbake til Kongsberg. Hver arbeider hadde sin egen "køye" (se nedenfor) og en kiste til å oppbevare personlige eiendeler.


Etter gruvebesøket, kjørte vi inn til byen hvor vi hadde omvisning i Norsk Bergverksmuseum.  En kunnskapsrik ung dame orienterte om liv og historie og viste oss Sølvverkets Samlinger - verdens største samling av trådsølv.  Vi besøkte også Skimuseet (mange gode skiløpere fra Kongsberg) og Den Kongelige Mynts Museum.  

Kongsberg ligger langt borti skogen og kanskje litt "bakpå" for oss, men du verden for en historie denne byen har.  En meget interessant dag.


Besøket på Kongsberg ble avsluttet med en kald Pils i unge Mathisens villa på Skollenborg før vi satte kursen mot Vikersund og Tyrifjord Hotell.  Her koste vi oss med deilig middag i den varme sommerkvelden.  



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar