fredag 11. april 2014

Kunst i Paris


Kunst sto høyt på agendaen under vår uke i Paris.  Her er det mye å ta av, så vi valgte oss ut noen godbiter. Vi hadde begge vært i Paris tidligere (bloggeren utallige ganger) og var ferdig med de største turistmagnetene, så vi kunne konsentrere oss om det litt mer spesielle.

Vi hadde lest at Kronprinsesse Victoria nettopp hadde åpnet en stor Carl Larsson utstilling i Petit Palais, og startet der.  Petit Palais ble bygget til verdensutstillingen i Paris i 1900,og rommer idag Musee des Beaux-Arts de la Ville de Paris samt skiftende utstillinger.  Vi konsentrerte oss om Carl Larsson og lærte mye nytt om denne store svenske maleren som vi tidligere bare har sett på julekort.  Ikke visste vi at han hadde dekorert både Operahuset, Nationalmuseet og Dramaten i Stockholm.

Vi tittet litt på andre ting i denne vakre bygningen også - mye flott! 



Petit Palais
Dalia er klar for Carl Larsson 
Neste dag tok vi turen over Seinen til Musee d'Orsay.  Dette er en gammel jernbanestasjon som er gjort om til museum, og her finner vi hovedsakelig kunst fra slutten av 1800-tallet i tillegg til møbler, skulpturer og fotografi.  De store impresjonistene Manet, Monet, Renoir, Cezanne og flere er godt representrert her. Dette er et flott museum, og her er det alltid lange køer for å komme inn.  

Musee d'Orsay
Vi avsluttet dagen med et besøk i l'Orangerie for å se Monets vannliljer.  Museets navn stammer fra tiden da det lå et drivhus for appelsiner her, og er i dag stedet hvor Monets 8 aller største veggbilder av vannliljer er montert.  Usedvanlig vakkert og spesielt.  

I underetasjen er det en stor samling som en kunsthandler i Paris har donert, og også her finner vi flere av de store impresjonistene.  

Musee de l'Orangerie
Monets vannliljer
Søndag tok vi turen til Montmartre og Sacre Coeur, og vi var ikke alene.  Det var stint av folk overalt, men hva gjorde det.  Vi var inne i kirken, tuslet rundt på Place de Tertre, så på malerne og tok oss et glass vin og så på livet.  

Deretter tok vi turen inn i Musee de Montmartre - Paris' mest sjarmerende museum - som forteller historien om malerne på Montmartre.  Museet er i det eldste huset på Montmartre og her var det også en liten hage og vingård laget etter Renoir's tegninger. 

Sare Coeur
Maler på Place de Tertre 
Livsnytere....

Musee de Montmartre
Kunst i Musee de Montmartre
Våren i Paris inviterer til kjærlighet, og vi så flere brudepar med fotograf på slep på Montmartre og noen vanlige par som ikke kunne rive seg løs.

Brudepar på Montmartre 
Kjærlighet foran Sacre Coeur
Mandag tok vi turen til Centre Pompidou for å titte på samtidskunst.  Det er utrolig mange år siden sist, men bygget var like spesielt som tidligere og på plassen utenfor var det jøglere av forskjellig slag.  Vi så bl.a. en enestående samling av tegninger og masse annet.  Her er det 6. etasjer med samtidskunst, og vi så bare en ørliten del.  Her kan man komme tilbake og tilbake mange ganger.  

Vi avsluttet besøket med lunsj på en shabby og typisk fransk bistro som vi hadde funnet i en bok.  Her var vinen kald og dårlig, pommes frites sprøde og nydelige, gjestene blide og høflige og doen typisk fransk....  vi koste oss !!!!!

Centre Pompidou
Samtidskunst
En annerledes selfie og "kvinne på gravlunden"
Bistro Beaubourg

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar