fredag 11. april 2014

Opera og musikk i Paris


Årets kulturtur med Dalia gikk til Paris, og denne gang opplevde vi tre musikalske begivenheter av meget høy kvalitet og med de store verdensstjerner i hovedrollene.

Vi startet med "La Boheme" av Giacomo Puccini på Opera Bastille fredag kveld.  Dette er en av verdens mest populære operaer med nydelig og lett gjenkjennelig musikk og vakker handling.  Vi møter fire bohemer i Paris og den fattige sypiken Mimi som kommer til sin bohemnabo Rudolfo for å få tent lyset.  Dermed oppstår den store kjærligheten og den nydeligste og mest inderlige sang jeg noensinne har hørt.  Både Dalia og jeg fikk "ståpels" på armene og tårene spratt.  Selvfølgelig oppstår det problemer underveis, og tilslutt dør Mimi i atelieet til Rudolfo.  Det sies at dette er av det vakreste og mest romantiske operahistorien kan by på.

I rollen som Mimi hørte vi den romanske sopranen Angela Gheorghiu - en "kanon" av ypperste verdensklasse som synger på de store scener rundt i verden.  Hun er spesielt kjent for sine fremførelser av Puccinis operaer.  

I rollene som de fire bohemene og i rollen som Musette var det utrolig flott sang, og vi nøt aftenen i en fullsatt sal med et meget begeistret publikum.

Litt om Opera Bastille - dette er den "nye" operaen i Paris som ble åpnet til 100-års jubileet for den franske revolusjonen i 1989 og er et av President Mitterands prestisjeprosjekter.  Ideen med å bygge den på Place de la Bastille var å trekke nye publikumsgrupper til operaen.  Salen var stappfull av publikum i alle aldre og utgaver, så presidenten ser ut til å ha lykkes....

Angela Gheorgiu

Neste "spectacle" var søndag kveld på Teatre de Champs Elysee hvor vi hørte den mexicanske tenoren Ronaldo Villazon synge Mozart.  Dalia hadde hørt Villazon tidligere, og vi var så heldige å få tak i billetter til hans eneste konsert i Paris denne gang (billettene ble bestilt 24.06.2013....).

Jeg er helt enig med Dalia i at han synger nydelig!!  Og hvilken type!!! Livlig, sjarmerende og ledig i stilen.  Dette var moro!  Vi hadde plasser på 1. rad og Villazon gikk rett forbi oss hver gang han gikk ut og inn på scenen.  Vi var enige om at han blunket litt ekstra til oss....  Det hører med til historien at den lystige Villazon tok hele tre ekstranummer, og nå slapp han seg helt løs.  Veldig festlig!

Ronaldo Villazon
Etter konserten tok vi en liten snack og forfriskning på en utekafe med utsikt til det opplyste Eifel-tårnet.  

Ronaldo Villazon fotografert av bloggeren
På mandag kveld var vi tilbake på Teatre de Champs Elysee for å se operaen "Otello" av Giocchino Rossini. Vi hadde sett "Otello" tidligere og forberedt oss på handlingen, men det var Guiseppe Verdis versjon.  Nå var det altså Rossinis versjon, og handlingen var svært forskjellig fra Verdis versjon. Det eneste like i handlingen er at både Otello og Destemona dør til slutt..... (Otello dreper Desdemona og så seg selv).  Med italiensk sang og franske undertekster tok det litt tid før vi forsto handlingen.

Første akt var litt stillestående, men så kom italienske Cecilia Bartoli i rollen som Destemona frem med all sin stemmeprakt og forestillingen tok seg skikkelig opp.  Cecilia regnes som vår tids mest fremgangsrike opera- og konsertsanger og er kjent for å ha trukket frem sanger av ukjente komponister og for sin alsidighet og store reportoar. 

Også Otello og de andre store rollene var besatt av store sangere, men vi var der først og fremst for å høre Cecilia Bartoli.  Det var nok mange andre også, for det gamle teateret kokte av begeistring.  Det er noe helt spesielt å høre de store verdensstjerner - synd at de besøker Oslo så sjelden. 

Cecilia Bartoli
Også denne kvelden ble avsluttet med snack og forfriskning med utsikt til Eifel-tårnet.  Ved bordet ved siden av satt to pensjonerte karer fra Zürich som fortalte at de hadde vært på de samme to forestillingene som oss på Teatre de Champs Elysee og at de skulle på enda flere.  Det er mange musikkinteresserte mennesker rundt i verden.

Millioner takk til Dalia som hadde plukket disse "perlene" og gjort disse fantastiske opplevelsene mulig for meg.  Vi diskuterer allerede programmet for neste års tur.  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar