lørdag 16. april 2016

Brooklyn Museum

Årets kulturtur med Dalia gikk i år til New York for andre gang.  Sist vi var i New York var i 2010, og da som nå sto reunion med venninne Susan og opera på Metropolitan på programmet.  Dette kommer jeg tilbake til.

Som vanlig, hadde vi satt av en hel uke til kulturopplevelser, og denne gang valgte vi å bo i Brooklyn i håp om å oppleve litt vanlig byliv og ikke bare turistvrimmelet rundt Times Square.  Det viste seg å være et godt valg.  Det var subway-stasjoner til forskjellige baner like i nærheten av hotellet, og de gikk ekspress både til East- og Westside på Manhattan. Vi bodde på et lite hotell i et nabolag med små restauranter og rare butikker og bare fem minutters gange til downtown Brooklyn.  

Brooklyn ja,- det er faktisk den største av de fem store delene (boroughs) New York består av (de andre er Manhattan, The Bronx, Queens og Staten Island).  Det bor ca. 2.5 millioner i Brooklyn, og den europeiske bosettingen der startet for over 350 år siden.  Det var i Brooklyn at de første norske immigranter bosatte seg for mer enn 100 år siden.

Her i Brooklyn finner vi også USA's nest største kunstmuseum (Metropolitan Museum of Art er det største), og allerede første dagen tok vi turen dit.  Museet var i gangavstand fra vårt hotell, så vi spaserte i det vakre og varme vårværet og tittet på alle rariteter underveis.   

Vårt hovedmål var å se installasjonen "The Dinner Party" av Judy Chicago.  Bloggeren hadde sett den tidligere, og nå ville hun vise Dalia dette spesielle kunstverket.  Installasjonen består av et triangelbord med 39 kuverter for historiske og mytiske kvinner.  Det tok feministkunstneren Judy Chicago fem år å lage kunstverket sammen med mange frivillige.   Kunstverket ble vist rundt i verden og sett av 15 millioner mennesker før det fikk sin permanente plass i Elizabeth A. Sackler Center for Feminist Art i Brooklyn Museum i 2007.

Kunstverket er meget spesielt da hver tallerken er variasjon over det kvinnelige kjønnsorgan, og her er det mye vakkert å se i form av kjeramikk, applikasjoner og broderier.  Veldig moro for meg å komme tilbake også.

Vår i New York
The Dinner Party
En søt kuvert
En røff kuvert
En tja hva skal vi si kuvert

En fargerik kuvert

Dalia oppdaterer seg på Judy Chicago

Det er mye flott å se i Brooklyn Museum, men vi valgte å konsentrere oss om en fotoutstilling fra Israel/Palestina i tillegg til "The Dinner Party".  Utstillingen "This Place" viste over 600 fotografier tatt av 12 internasjonalt anerkjente fotografer. Fotografene hadde tilbrakt lange perioder i Israel og på Vestbredden i perioden 2009 - 2012, og det var interessant å se hvor forskjellig de hadde løst oppdraget.




Vi avsluttet første dagen på en lokal pizzeria rett over gaten, og det var riktig hyggelig.  Mer kunst følger.....



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar