tirsdag 26. april 2016

Longyearbyen

Kontrastene er store - den ene dagen New York, den neste Svalbard....  Turen til Svalbard var en 70-års gave til gemalen fra familien, og var lagt til den flotteste tiden der nord med sol døgnet rundt, kritthvite vidder og passe kaldt, m.a.o. årets beste tidspunkt for snøscootersafari.

Hustruen var med som "reiseleder" for egen regning.  Hun hadde vært på Svaldbard tidligere, og gledet seg enormt til å vise gemalen dette eldorado.

Eventyret startet allerede med flyturen nordover langs kysten i praktfullt vær og med en Norwegian-kaptein som informerte om hva vi så.  Topp score til Norwegian denne gang.

Ved ankomst Svaldbard Lufthavn Longyear tok vi bussen til vårt hotell Radisson Blue Polar og deretter spiste vi deilig lunsj hos "Fruene".  På Svaldbard er det skikk og bruk å ta av seg støvler og sko inne, så på hotellet tasset alle rundt på sokkelesten - veldig koselig og casual.

De syv søstre
Svalbard Lufthavn Longyear
Ettermiddagen ble benyttet til en sightseeing i Longyearbyen i maxi-taxi "Svalbard i et nøtteskall". En kunnskapsrik sjåfør/guide tok oss med gjennom historien og dagens Svalbard og fortalte mange interessante ting som vi ikke visste: 

  • at det var amerikaneren John Munro Longyear  som sto bak oppdagelsen av og utviklingen av kullgruveindustrien på Svaldbard tidlig på 1900-tallet, 
  • at det er kun en gruve som fortsatt drives på Svalbard (Russerene har i tillegg Barentsburg)
  • at Svalbardtraktaten som ble undertegnet i Paris i 1920 gir Norge full suverenitet over Svalbard og nå er undertegnet av 43 land. 
  • at Svalbard er utenfor Schengen, 
  • at inntektsskatten på Svalbard er flatt 16 %, 
  • at en gruvearbeider på Svalbard tjener ca. 1 mill i året, 
  • at det er tre gode barnehager på Svalbard
  • at Spitsbergen er den største øya på Svalbard og fikk navnet av sin oppdager Willem Barentsz i 1596, 
  • at verdens nest største isbre er på Svalbard og heter Nordaustlandet, 
  • at de første flyene som landet på Svalbard landet rett på permafrosten og at "rullebanen" ble opplyst av lamper som ble brukt i gruvene,
  • at det er forskere fra svært mange land på Svalbard 
  • og at det er et godt og inkluderende samfunn hvor alle stiller opp for hverandre.


Solen skinte fra skyfri himmel og sysselmannenens (som nå er en kvinne) båt skled inn fjorden.  En interessant og meget vakker ettermiddag.

Vi avsluttet dagen med ishavsrøye-middag i hotellets restaurant og sovnet tvert.  Neste dag skulle vi ut på et enda større eventyr, og da måtte alle sanser være skjerpet......

Foran spisshusene (hvor det gikk snøras i vinter)

Terminalbygget på Svalbards tidligere flyplass
Værobservasjoner

Svalbard globale frøhvelv er en frøbank i fjellet Platåberget, i nærheten av Longyearbyen. Anlegget åpnet i 2008 og har plass til 4,5 millioner frøprøver fra nytteplanter fra hele verden. Lageret skal sikre at plantene ikke dør ut i lokale eller globale katastrofer, og for at frøene skal holde seg i mange år holder fjellhallene lav luftfuktighet og en temperatur på minus 18 grader.

Siste land som leverte frø inn her var Nord-Korea og første som tok ut var Syria.  

Frøhvelvet 

Radisson BLUE Polar Hotel


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar