tirsdag 17. juli 2018

Athen


Hellas' hovedstad Athen sies å være fødestedet for den vesterlandske kultur.  Demokrati og moderne naturvitenskap har sin opprinnelse her, og byen har mange arkeologiske minner.  Mest kjent er Akropolis som troner vakkert over byen.

Athen hadde Sommer OL i 2004, og byen fikk adskillige ansiktsløftinger i den forbindelse.  Spesielt er å merke den gamle olympia-stadion hvor de første olympiske leker ble arrangert i 1896.  Denne historiske stadion ble oppgradert til 2004 og ble benyttet til avslutning av maraton-øvelsen.  Det sies at den er uegnet til andre øvelser fordi dagens utøvere ikke er vant til de krappe svingene.

Athen bærer også sterkt preg av de siste års kriser med politisk uro og massedemonstrasjoner.  I enkelte bydeler er det tagging og sinte utsagn over alt, til og med på det arkeologiske museet og den tekniske høyskolen.  

Athen ligger fint til med åser rundt og Egeerhavet i syd.  Trafikken er håpløs, så her har de absolutt behov for bilfritt sentrum.  Byen har ca. 3,5 millioner innbyggere, og er et attraktivt mål for turister på vei til eller fra den greske øyverden.  


Akropolis

Akropolis

Vi husker filmen og sangen "Aldri på en søndag" med Melina Mercouri, og vi husker henne som kulturminister i Hellas fra 1981.  Hun regnes som en av de største kvinnelige figurene i det moderne Hellas da hun var meget politisk aktiv i opposisjon til juntaen fra 1967 til 1974.  I dag står hun på sokkel i den historiske del av byen nedenfor Akropolis.

Melina Mercouri

Klar til start på den gamle olympia-stadion

Blid turist 

Olympia-stadion selfie

Her fant de første olympiske leker sted i 1896

Særegen livgarde uenfor parlamentet

Den tekniske høyskolen nedtagget

Slik så det ut mange steder 

..... det ble bare verre og verre......
Vi hadde to fine dager i Athen og fikk med oss det vi hadde planlagt + et skikkelig skybrudd på kvelden St. Hans aften.  Vi opplevde nok at varmen ble kvelende på ettermiddagen, og da det braket løs mens vi spiste middag, forsto vi hvorfor.  

Byen kan lett nåes med metro både fra flyplassen og fergebyen Pireus.  Vi tok imidlertid taxi, som er veldig billig i Athen.   Hop on - hof off kan anbefales hvis du har kun en dag og vil se de viktigste attraksjonene, men det tar tid i traffikkaoset.....  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar