onsdag 25. juli 2018

Lysøen



Vi bestemte oss for å se noe vi ikke hadde sett ved Bergen tidligere - nemlig Ole Bulls vakre landsted Lysøen.  Det særpregede landstedet ligger på Lysøya i Os kommune syd for byen.  Fra fastlandet går fergen "Ole Bull" ut til øya hver halvtime.

Inne i dagligstuen (idag konsertsal) fikk vi en meget interessant orientering om Ole Bull og hans liv og musikk.  Ole Bull er født i Bergen i 1810 og døde på Lysøen i 1880.  Aldri har det vært en større begravelse i Norge enn da Ole Bull ble begravet 23. september 1880 (større enn senere kongelige statsbegravelser).  Alle båter, alle gater og alle kaier var svarte av folk både fra Bergen og langveis fra.   "En vakrere sørgefest enn dette har vårt land aldri sett" skrev Bergensposten.

Ole Bull var gift to ganger,- første hustru var fransk og andre hustru amerikansk.  Han har etterkommere i USA og i Sverige. I 1973 sjenket Ole Bulls datterdatter Sylvea Bull Curtis Lysøen til Fortidsminneforeningen i Bergen og eiendommen ble museum.

Lysøen

Sylvea Bull Curtis - Ole Bulls datterdatter

Ole Bull var langt større i sin samtid enn vi forstår i dag.  Han var den tids "rockestjerne" som reise verden rundt og trollbandt publikum med sitt fiolinspill.  Han komponerte også og har komponert omkring 70 verk hvorav ca. 10 er kjent i dag.  Han ble beskrevet som "the greatest of all" på linje med Paganini, men er gått litt i glemmeboken idag.

En kuriositet er at han i 1850 grunnla Det norske Theater i Bergen (forløperen til Den Nationale Scene), og her ansatte han først Henrik Ibsen og deretter Bjørnstjerne Bjørnson som teatersjefer.  Ole Bull var også mentor for Edvard Grieg.  Dette var den tids "gutteklubben grei...."

Med Ole Bull til Lysøen 
Ole Bulls sommervilla Lysøen ble bygget i 1872 - 1873 og er helt unik i norsk bygningshistorie.  Han kalte det "Lille Alhamra" med sin arabisk - mauriske stil og russiske kuppel.  Stedet er meget velholdt og her finner både familiebilder og Ole Bulls egen fiolin.   



Ole Bulls fiolin 

Dagligstuen i mange stilarter som gjenspeilte hans internasjonale karriere 

Room with a view 

Fantastiske detaljer 

Informasjon om Det norske Theater og de berømte teatersjefene
På Lysøya er det fine turstier, så her kan man kombinere kultur og fysisk aktivitet.  Neste gang vil vi sette av en hel dag og vandre rundt øya.  Vi var imidlertid svært godt fornøyd med besøket denne gang.  Her fikk vi virkelig oppdatert våre almennkunnskaper.  

Om sommeren arrangeres det konserter hver søndag, og under Festspillene i Bergen i juni har Arve Tellefsen konsert her ute.  Den skulle jeg gjerne vært på......  


http://www.lysoen.no/

https://no.wikipedia.org/wiki/Ole_Bull


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar