lørdag 21. juli 2018

Lærdalsøyri

160 gamle hus tett i tett - slik kan man beskrive vakre Lærdalsøyri.  Gamle Lærdalsøyri har trehusbebyggelse fra 1700 og 1800-tallet som er vernet og anses som en av de mest verdifulle bymiljøene vi har igjen i Norge.

Vi har hørt om laksefiske i Lærdal og Lærdalstunnelen, men den verneverdige bebyggelsen ble først skikkelig kjent for alle ved den store bybrannen i Lærdal i januar 2014.  Takket være utrolig innsats fra frivillige og nødetater, gikk ingen menneskelig tapt og kun ett verneverdig hus.  Brannen ødela imidlertid 42 hus,- hvorav 17 bolighus.  I dag er de fleste bolighusene bygget opp igjen i samme stil, men det ligger enkelte tomme tomter innimellom.    Vi snakket med en mann som fortalte at brannen så vidt hadde streifet hans hus og stoppet der takket være frivillige som ikke ville evakuere.  

Gamle Lærdalsøren Hotel

Hotel Lindstrøm 

Norges første bilturist i Lærdal i 1901

Vakre hager i Lærdalsøyri 

For å finne et unikt bosted søkte vi på "pensjonater i Lærdal", og da fant vi Sanden Pensjonat
http://sandenpensjonat.no/ . Dette viste seg å være midt i blinken for oss.  Stedet drives av to driftige menn som også bor i huset.  Vi fikk det beste rommet (hagerommet) med egen sittegruppe og romslig bad.  Dette var en perle av et sted med koselig spisestue og resepsjon med mange kuriositeter.  Anbefales hvis du er på jakt etter noe spesielt.

Sanden Pensjonat

Tidsriktig rom

Tidligere tider....

Kongefamilien på alle vegger i spisestuen 
Været var strålende, så vi koste oss denne kvelden i Lærdalsøyri.  I hagen på Lærdalsøren Hotel var det "stinn brakke", bingo, disco og egen ølbar.  God stemning !!!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar