onsdag 4. juli 2018

Naxos


Naxos er den største av øyene i Kykladene i Egeerhavet i Hellas.  Den største byen og øyas hovedstad (6.533 innbyggere) heter også Naxos, men blir gjerne omtalt som Khora (byen). 

Naxos er en vidunderlig øy og et kjært reisemål for mange nordmenn med sine historiske ruiner, vakre strender, hyggelige mennesker og spesielle atmosfære.  Historien på Naxos går tilbake til Antikken (600 f.K.), Bysantinsk tid (500 - 1300 e.K), Osmansk tid og inn i Moderne tid.  Under 2. verdenskrig ble Naxos okkupert av det fascistiske Italia og var under tysk okkupasjon frem til 1944.  Det var først etter militærjuntaens fall (1974) at Hellas fikk fremgang på grunn av turistindustrien, og Naxos fulgte etter.  

Øyas økonomiske fremgang skyldes også de rike forekomstene av marmor (Naxosmarmor), og vi så store marmorbrudd mange steder litt inne på øya.   

Aften ved Agios Anna 



Paradiso Taverna

Panagia Drosiani fra 500-tallet med kupler av åkerstein

Marmorbrudd 

Apollontempelet på Portara 

Rester etter turistsatsing som ikke ble noe av på Aliko syd på Naxos

Stor gresk frokost hos Karamanis

Gresk yoghurt og honning - tradisjonell frokost

Farvel Naxos (Apollon i bakgrunnen)

Naxos Jet til Paros 
Vi bodde litt syd for Agios Anna (turistlandsby) ved de vakre sandstrendene Plaka.  Her hadde gemalen funnet et typisk gresk sted med leiligheter, basseng og taverna rett ved stranden http://www.paradisonaxos.gr/  Her sto eieren Karamanis i resepsjonen med sigaretten i munnen hele dagen mens familien løp som strikkballer for å betjene alle som besøkte tavernaen (og det var mange).  Typisk rustikk gresk mat og fersk fisk hver dag, kraftig frokost og tynn vin, men veldig familiært og hyggelig.   Leiligheten vår var liten, men med romslig terrasse, og bassengområdet var nydelig og rolig.  

Det er en flyplass på Naxos med innenriksfly fra Athen.  Vi valgte ferge fra Rafina, men det tok sin tid.  Båten skulle innom flere øyer før den ankom Naxos.  Der sto imidlertid "a fat boy" fra familien Vegelis og ventet på oss med bil til "no cost".  

Når det gjelder ankomsten til småøyene i Hellas, så er det ferge som gjelder (til noen innenriksfly fra Athen), så reisen fra Norge tar en hel dag.  Først fly til Athen (gjerne med en mellomlanding), buss (eller taxi) til Pireus eller Rafina og ferge ut til øyene.  Man kan også ta charterfly til Santorini og ferge derfra.  Fergetrafikken mellom øyene er imidlertid livlig, og de går i alle retninger.  Billetter kjøpes på bryggen og det er ingen forhådsreservasjon.  Veldig greit! 

Vi nøt 6 dager på Naxos før Naxos Jet tok oss videre til naboøya Paros....  

Lett å bli glad i Naxos 💗💗💗

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar