tirsdag 22. november 2022

Remembrance Day - Westminster Abbey og Royal Albert Hall

WESTMINSTER ABBEY 

Remembrance day er en stor merkedag i Det Britiske Samveldet.  Den feires 11. november hvert år og minnes alle soldater som har gitt sitt liv i kriger for samveldet.  Det synlige symbolet ser man ved at mange bærer en rød valmue på venstre skulder.  I London markeres dagen stort, noe vi fikk se både i Westminster Abbey og Royal Albert Hall. 


Westminster Abbey 

Da vi besøkte Westminster Abbey 8. november var det full aktivitet utenfor kirken med å sette ned minnesmerker (små kors) over falne i de forskjellige regimenter og kriger.  Dette er veldig spesielt og meget vakkert.


Remembrance Day

Westminster Abbey er britenes kroningskirke og Englands mest kjente.  Det var her begravelsen for Dronning Elisabeth II foregikk for noen uker siden. 

Kirken var opprinnelig et kloster, grunnlagt på 600-tallet, men ødelagt av vikinger.  I 1065 lot Edvard Bekjenneren oppføre en normannisk korsbasilika, og denne dannet grunnlaget for dagens kirke selv om kun en liten del sør for den nåværende kirken er bevart. 

Westminster Abbey er en meget vakker kirke med flere alter og mange minnesmerker og graver over berømte briter.  Den ukjente soldats grav fra første verdenskrig er det første man møter etter hovedinngangen i venstre ende. 


Den ukjente soldats grav fra første verdenskrig

 

 




ROYAL ALBERT HALL

Royal Albert Hall er Londons berømte konsertsal som ligger ved Hyde Park i bydelen Kensington.  Dette spesielle konserthuset er oppkalt etter prins Albert, dronning Victorias ektefelle, og ble innviet i 1871.  Prins Albert selv fikk aldri oppleve konserthuset som han var inspirasjonskilde til da han døde i 1861 (bare 42 år gammel).  

Royal Albert Hall

Royal Albert Hall innvendig 

Royal Albert Hall er kanskje mest kjent for de berømte Promskonserter og den pompøse avslutningskonserten «Last Night of the Proms» som avholdes i september hvert år og overføres på TV til mange land.  Konsertsalen har en kapasitet på 9.000 tilskuere, og brukes i dag både til populærkonserter, akrobatikk, tennis og mye annet.  

Dagen etter at vi var der skulle det være «Remembrance Arrangement» der, og inne i salen kunne vi beskule håndverkere av mange slag i ferd med å montere scener, lys, lyd og annet.  I kongelosjen (og tilstøtende Champagne-room for de kongelige) ble alt gjort i stand til Kong Charles III første deltakelse som konge.  

Kong Charles III og den kongelige familie 

Det var en opplevelse bare å beskue det intense arbeidet som foregikk inne i salen.  Vår eksentriske guide fortalte sikkert mange kuriøse historier, men vi forsto lite av hennes engelsk…… Her følger noen bilder fra arbeidet.




 


Det må tilføyes at alle ansatte i Royal Albert Hall var usedvanlig vennlige og serviceinnstilte, så vi hygget oss virkelig her.  Vi burde selvfølgelig sett en forestilling her, men det passet ikke denne gang.  Bloggeren kan imidlertid fortelle at hun har vært på konsert her for mange år siden, og det var flott… meget flott.   

Her arbeides det!






tirsdag 13. september 2022

ØSTERRIKE - WIEN



 

Wien var første europeiske by jeg besøkte.  Det var på russetur i 1966 og en stor opplevelse.  Vi ble mottatt i Rådhuset av borgermesteren og vi så «Othello» i Operaen og «Viel lärm om nichts» i Burgtheater.  Ikke det at jeg husker så mye av disse forestillingene der jeg satt høyt opp og langt bak, men det var stort for unge studenter fra landet i Norge å besøke disse institusjonene.  Det var vel mitt første besøk i en opera noensinne…..

Siden har jeg vært i Wien mange ganger, og det er alltid en glede å komme tilbake og alltid noe nytt å oppleve.



Våre gode venner fra Luxembourg-tiden Åse og Espen bor i Wien, og vi tok kontakt med dem.  De inviterte til lunsj i sitt flotte hjem på søndag, og gjett om vi gledet oss.  Dermed skippet vi bytur med gruppen og ruslet litt rundt i byen på formiddagen i stedet.  Etter et besøk i Stephansdomen, slo vi oss ned på en typisk Wiener-kafe og nøt Sacher-torte og spesialkaffe.   Veldig kos.




Vi tok så trikken til Rampengasse og fant raskt frem til Åse og Espens adresse.  Her ble vi mottatt med åpne armer og champagne og praten gikk som en foss med en gang.  Det er rart med enkelte venner – selv om du ikke har sett dem på mange år, så er kontakten der med en gang.  Vertskapet serverte deilig pai og salat akkompagnert av nydelig østerrisk hvitvin, og timene gikk raskt.  Utrolig koselig dag i Wien. 

Åse og Espen flytter neste år hjem til Norge og Årnes hvor de nå holder på med renovering av Espens hjem.   Dessuten har de hytte i Bamble, så det kan nok hende det blir flere møter fremover. 



TIL SLUTT EN LITEN OPPSUMMERING AV ELVECRUISET:

·       Dyktig reiseleder.

·     God service på båten.

·     God mat og flere gode valgmuligheter.

·     Fine og akkurat passe utflukter med mye historisk interessant informasjon.

·     Synd at cruisets siste dager ble med buss på grunn av lav vannstand i Donau, men lite vi kunne gjøre med det.  Vi   fikk i stedet  meget gode opplevelser både i Budapest og Wien som vi ikke ville   fått ellers.

·     All honnør til Vitus-reiser som organiserte siste del av reisen på en god måte. 

·    Allerede da vi landet på Gardermoen fikk vi mail om tilbakebetaling av 20% av  reisen p.g.a. uleiligheten, og det var vi godt fornøyde med.

·    Vi drar gjerne på elvecruise en annen gang.

 





mandag 12. september 2022

SLOVAKIA - BRATISLAVA


Slovakia er et ungt land som selvstendig stat.  Landet ble uavhengig så sent som i 1993 da Tsjekkoslovakia ble oppløst.  Tidligere har området gjennom historien stort sett vært underlagt mektigere naboriker, slik som Kongedømmet Ungarn og Østerrike-Ungarn. 

Slovakia har ca. 5,5 mill innbyggere, og har siden uavhengigheten vært et stabilt demokrati med stor økonomisk vekst.  Landet sluttet seg til EU og NATO i 2004 og har tatt i bruk euro som sin valuta.  


Bratislava Slott 


Hovedstaden i Slovakia er den lille, hyggelige byen Bratislava med sine 430.000 innbyggere.  Byen ligger helt vest i landet, rett ved grensen til Østerrike og Ungarn og byen er delt i to av elven Donau.

Siden vi ankom Bratislava med buss i stedet for skip, ble den en liten bussrunde før vi tok en runde til fots i den maleriske gamlebyen.  Her ligger operaen, det gamle rådhuset, mange statuer og kulturinstitusjoner.  Vi ruslet litt rundt før bussen tok oss videre til Wien.






En berømt fyr i Bratislava 



Forresten må lunsjen nevnes….  Det kan jo ikke bli hverken god mat eller service når det kommer stormende 150 mennesker fra tre turistbusser…   Det ble det heller ikke, men restauranten var gammel og sikkert interessant….

Lunsj i Bratislava 


Aperol Rose 

UNGARN - BUDAPEST

Parlamentet i Budapest 

Bye, bye River Governess!!!!

Vi forlot «River Governess» ved Mohacs og fortsatte inn i Ungarn med buss.  Etter et par timer med quiz (hvor vi greide alt), ankom vi den vakre byen Budapest.  Her var det store forberedelser til nasjonaldagen 21. august i gang.  Det var varmt ja….. 37 grader….. men det var bestilt lunsj til oss på et fint hotell, og her ble det servert suppe, kylling og dessert.  Deretter fortsatte vi med byrundtur og et lite stopp med katedralen St. Stephens Basilica.  Noen av oss hadde vært der før og nøt i stedet en Aperol Spritz utenfor kirken. 


Aperol Spritz i 37 grader..... 

Vi valgte å stå av det felles programmet på kvelden og nøt en lett middag med ungarsk rødvin på en lokal fortausrestaurant i den varme sommerkvelden.


Neste dag var til fri disposisjon, og vi valgte også nå å skippe fellesprogrammet og gjøre våre egne ting.  Høydepunktet i Budapest denne gang var besøket i den vakre synagogen.  Dette er verdens nest største og Europas største synagoge, og et syn.  

I bakgården er det en minnepark om Raoul Wallenberg som forsvant 17. januar 1945.  Wallenberg, som var en svensk diplomat, ledet redningsaksjonen av jøder i Ungarn i 1944 – 1945.  Ingen har noensinne funnet ut hva som skjedde med Wallenberg.  


Raoul Wallenberg minnepark 


Under krigen var synagogen en del av den jødiske ghettoen som huset 70.000 jøder. Etter krigen ble gravplassen tilegnet jødiske martyrer, og det ble satt opp et vakkert Holocost-minnesmerke i form av et piletre påskrevet navnene til de som ble drept i Budapest i denne perioden.  



Holocost-minnesmerke 

Fulle av inntrykk ruslet vi bort til gågaten og tok en salatlunsj på en hyggelig kafe.  Det var 37 grader denne dagen også, og deilig å komme til et «kjølig» hotellrom på ettermiddagen.  Plutselig ble himmelen sort og gradene sank raskt ned til «bare» 27……  Om kvelden var det typisk ungarsk aften med gulasj og ungarsk musikk.  Sikkert greit nok, men ikke helt vår greie….


Ungarsk aften 

'

Ungarsk aften 

Budapest er en av Europas vakreste byer med utrolig mye interessant å se.  Siden vi hadde vært der tidligere, kunne vi denne gang nyte byen i vårt eget tempo.  Det nøt vi! 


onsdag 7. september 2022

KROATIA - VUKOVAR


Donau tar en liten sving innom Øst-Slavonia i Kroatias innland – en del av Kroatia som er mindre kjent enn de deilige badebyene langs Adriaterhavet.  Byen Vukovar, som vi besøkte, har en både stolt og tragisk historie.  Den har vært en del av det habsburgske riket og av kongedømmet Slavonia.  Fra 1918 var Vukovar del av det nyetablerte kongeriket Jugoslavia og mellom 1941 og 1944 var Vukovar del av den uavhengige staten Kroatia.  Byen ble utsatt for kraftige bombinger av allierte styrker under andre verdenskrig, og fra 1945 var Kroatia en del av det sosialistiske Jugoslavia. 


Vukovars vanntårn - symbolet på seier og Kroatias nye eksistens
Vukovars vanntårn - symbolet på seier og Kroatias nye eksistens 

Vukovar var i sin tid en staselig by med mange flotte bygninger fra den habsburgske perioden, men alt ble knust i 1991.  I ettertid er palasset til habsburgerne bygget opp igjen og det huser nå byens museum.  

Slottet Eltz - Vukovar bymuseum


Slottet Eltz - Vukovar bymuseum 

Vukovar-slaget (Vukovar-massakeren) i 1991 beskrives som det verste krigsforbrytelser siden andre verdenskrig.  Kroatia erklærte seg selvstendig og den jugoslaviske (serbiske) hæren hamret løs på byen en måned og reduserte den til en ruinhaug. Fortsatt er krigsskadene tydelige i byen, og byens vanntårn er blitt et nasjonalt symbol med sine mange kanonhull.  Trioen bak massakeren, kjent som «Vukovar-Tre», ble senere dømt at krigsforbryterdomstolen i Haag. 




Tørken og lav vannstand rammet oss også i Kroatia, og vi kunne ikke legge til i Vukovar.  I stedet stoppet skipet i Ilok og vi måtte busse en times tid inn til Vukovar.  Dermed fikk vi også se litt av de tørre solsikke- og maisåkrene.  Også i Vukovar hadde vi en merkelig guide som snakket svært dårlig engelsk og lo enten hun fortalte om krig og fordervelse eller mer positive ting.  Ifølge henne var Kroatia et fint land med hyggelige folk, men ellers var alt bare problemer. 

Samme ettermiddag fikk vi beskjed om at vannstanden i Donau nå var så lav at River Governess ikke kunne seile videre og at resten av reisen til Ungarn, Slovakia og Østerrike ville foregå med buss.  Må nok si at dette var skuffende, men vi tok det med godt humør og nøt den siste kvelden om bord på dekk i den varme sommerkvelden. 

Bye bye River Governess !!!!




SERBIA - NOVI SAD

 

Fra Beograd seilte vi videre i Serbia, og våknet neste morgen i Novi Sad i den autonome provinsen Vojvodina. I Titos Jugoslavia fikk Vojvodina status som autonom provins i den serbiske republikken. Vojvodina har en befolkning på ca. 2 millioner og et etnisk mangfold etter historiens foranderlige tilstedeværelse.  De to største etniske gruppene er serbere (66%) og ungarere (13%), og provinsen har hele 6 offisielle språk.



River Governess i Novi Sad 

Novi Sad er hovedstaden med rundt 250.000 innbyggere, men hvis man teller med Petrovaradin på den andre siden av Donau når man 270.000. Også denne byen har en historie preget av erobringer og skiftende regimer. 

Byen har mange vakre bygninger, og de fleste er fra etter 1849.  Her var det også fine butikker, vakre parker og livlige kafeer hvor vi nøt en liten formiddagsforfriskning.  

Novi Sad ble også utsatt for kraftig NATO-bombardement under Kosovo-krigen, og alle tre broene over Donau ble ødelagt.  I dag kan vi se broelementene av en av de bombede broene og en splitter ny og flott bro som ble innviet i 2021.  








Bøndene gjør opprør mot dårlige tider i Serbia også, og traktorer var kjørt inn i byen som demonstrasjon.  Rare tider overalt nå. 

Bondeopprør i Novi Sad

I Novi Sad vandret vi rundt med en artig guide som hadde vært utvekslingselev i Molde og snakket norsk.  Han var mest opptatt av å fortelle om seg selv og Norge og avsluttet med en norsk sang.  Kvelden ble avsluttet med en prat med kapteinen og utsikt til den vakkert opplyste nye broen.


Bye bye Novi Sad !