fredag 9. september 2011

Den vanskelige integreringen - et hjertesukk

Å være flyktning i Norge er vanskelig - selv for de mest ressurssterke av dem.

Min fantastisk flinke flyktning tok norskprøve 3 på 12 måneder (programmet er beregnet å ta 24 måneder og de fleste greier ALDRI nivå 3). Hun jobbet hardt og var svært motivert fordi hun skulle studere videre på høyskole/universitet. Så begynner historien:

  1. Hun hadde planer om først å gå på vidergående (spesielt opplegg for fremmedspråklige)
  2. Så fikk hun beskjed fra sin lærer/rådgiver på Voksenopplæringen om at det trengte hun ikke, hun kunne gå direkte på Bergenstesten (en språktest for fremmedspråklige som skal studere på høyskole/universitet i Norge)
  3. Hun søkte Bergenstesten og kom inn
  4. Så fikk hun beskjed fra NAV om at "NEI da...., sånn var det ikke...", hun måtte ta videregående allikevel 
  5. Hun gikk tilbake til Voksenopplæringen som sa at "NAV tar feil,- du kan gå direkte på Bergenstesten"
  6. Hun oppsøkte NAV pånytt, og de betalte skolepengene kr. 6.000,- for Bergenstesten
  7. Hun møtte til undervisning første dag og fikk beskjed om at "NEI... du er ikke kvalifisert til dette, du må ta videregående skole først".
  8. Tilbake på Voksenopplæringen.  Søknadsfristen var for lengst over, og det var ingen ledige plasser på Jessheim Videregående.  Hun ble derfor anbefalt å søke praksisplass i barnehage og registrere seg hos NAV.  Så måtte hun gå rundt til forskjellige barnehager og spørre om praksisplass.  
Nå var hun trist og lei seg, satt hjemme hele dagen og var tydelig dårligere i norsk enn for et par måneder siden.

Jeg tok affære med en gang, og ringte rådgiver på Voksenopplæringen.  Det kan da ikke være slik vi behandler motiverte og flinke folk som har legal oppholdstillatelse her og som vi ønsker å integrere?

Etter å ha fått rådgivers forklaring, tok jeg Masooma med til en hyggelig kafe ved Eidsvoll-bygningen og bestilte varm eplekake m/is og gikk gjennom hele saken med henne.





Deretter ringte jeg rådgiver og fikk avtalt et møte neste onsdag.  Jeg blir med på det møtet.  Jeg tror dette ordner seg nå, slik at hun får plass på Lørenskog Videregående og samtidig deltids praksisplass i barnehage.

Er det rart at våre nye landsmenn lever isolert og kun er sammen med sine egne?   Jeg skal ikke legge opp til debatt om innvandringspolitikken her, men er opptatt av at de vi tar imot og gir oppholdstillatelse må ha få en mulighet til å lykkes.  Spesielt de som så gjerne vil ........

Til slutt:
Jeg ser ikke at noen av partiene i Ullensaker har ett eneste ord om integrering av flyktninger i sine skryteprogram.  De er kanskje like kunnskapsløse på dette området som de som skal gi råd til flyktningene?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar