søndag 25. september 2011

ELG-russens 45-års jubileum - besøk på Skrivergården

Ja, så er 45-års jubileet for Eidsvoll Landsgymnas 1966 over. Som medlem av komiteen puster jeg lettet ut trygg på at dette var et vellykket arrangement tvers igjennom.

Jubileumsfeiringen startet et besøk på Skrivergården ved Hovin. Gården eies av Halvor Tangen - forøvrig også medlem av komiteen - og han tok imot sine gamle russekamerater med stor entusiasme og gjestfrihet.

Skrivergården var sorenskrivergård fra 1766 til 1815 og er fredet. Halvor og hans kone har arvet gården, og jobber nå med å restaurere hovedbygningen på 740 m2, et enormt stabbur og parken på 7 mål - alt under oppsyn av riksantikvaren. Gården har forøvrig 400 mål dyrket mark som Halvor driver (i tillegg til en gård til og full stilling som planleggingsingeniør) og 300 mål havnehage og beitemark.

Vi ble tatt i mot på praktgården av godseieren, og ble først ledet til Kirkestuen hvor vi fikk en humoristisk orientering samt deilig lunsj. Kirkestuen er en gammel lastebilgarasje som er er malt opp innvendig og koselig innredet med langbord og benker. Prost Weider skal ha døpt denne i cognac og "barnet" fikk navnet Kirkestuen.

Det foreligger en hageplan fra 1915 fra Akershus Amtsgartnerbestilling. Denne er nå tatt frem igjen, og det arbeides med å tilbakeføre parken til denne planen.



En lydhør forsamling lytter til godseieren


Godseier Halvor tar i mot


Solen skinte fra en klar septemberhimmel, og stemningen av jovial og god. Halvor tok oss så med på en runde i hovedhuset. Første stopp var et rom med fantastiske tapeter. Iflg. eksperter skal dette være blant de 3 fineste i sin sjanger i Norge og er fra 50 år før Napoleon dro inn i Moskva - altså 1760-årene.



I hovedhuset var det også mange flotte malerier, og Halvor kunne fortelle om en far som var bonde, kunstmaler, treskjærer og .... Det var også malerier av andre familiemedlemmer, og noen sa at bildene minnet om Munch. Det var også bilder laget av Halvor selv. Han kunne fortelle at da hans datter ble rammet av blodkreft var han i lange perioder på sykehus i Oslo. Da hadde han gått på kurs på Kunstakademiet, og det var første gang i sitt liv han hadde sett en naken mann (aktmodell), sa han. Og i etasjen under var det nakne damer, sa han med snert og glimt i øyet....

Anne i "galleriet"


En del av huset vil være museumsdel fremover, og bl.a. kommunen vil kunne får bruke den til arrangementer. Halvor vil også arrangere konserter, diktkvelder etc. i disse omgivelsene.

Den andre delen av huset vil bli bolig for Halvor og Kari, og de planlegger å flytte inn våren 1912. Det var ikke mye som var beboelig enda, men vi så konturene av et stort kjøkken med original grue og laaangt langbord. Dette blir sikkert en spesiell bolig, men kanskje ikke akkurat det man forbinder med en lettstelt seniorbolig.

Per Christian på kjøkkenet


Det er imponerende å se hvilket enormt arbeid som nedlegges i restaureringen. Heldigvis finnes det støtteordninger for slike prosjekter, og de hadde fått ganske mange millioner allerede, og trenger nok flere for å bli ferdige.

Stor, stor takk til Halvor som tok i mot oss. Det var en opplevelse å se hans brennende engasjement for Skrivergården og dens historie.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar