lørdag 1. oktober 2011

Oslo Rådhus og Nobels Fredssenter

Torsdag var vi på høstens kulturelle aften i Det Grønne Selskab. Dette var saker...

Arrangemenet startet med omvisning i Oslo Rådhus. Vi ble delt inn i to grupper, og vist rundt av meget kunnskapsrike guider som omtalte Rådhuset som Norges mest interessante bygning.

Ja, dette var både interessant, vakkert og spesielt. Rådhuset er tegnet av arkitektene Arnstein Arneberg og Magnus Paulsen, og arbeidet startet i 1930-årene. Den 2. verdenskrig forsinket ferdigstillelsen, og først i 1950 ble Oslos nye rådhus offisielt innviet.


Om Rådhuset er spesielt utvendig, så er det enda mer spesielt innvendig. Her er det rikt dekorert av en rekke fremtredende kunstnere som Henrik Sørensen og Alf Rolfsen (Rådhushallen), Axel Revold (Festgalleriet) og Johan Wilhelm Midelfart (Bankettsalen). Edvard Munchs bilde "Liv" dekorerer Munchrommet - det rommet som tidligere ble benyttet til borgerlige vielser.

I tillegg bidro mange andre kjente malere, billedhoggere og kunsthåndverkere, og Rådhuset og omgivelsene fremstår i dag som en storartet eksponent for den samlete kunstneriske evnen i Norge på midten av 1900-tallet.

Alle materialer som er brukt i Rådhuset er norske - marmor fra forskjellige kanter av landet, lysekroner fra Hadeland Glassverk etc.

Vi fikk også en orientering i Bystyresalen hvor Oslos populære ordfører Fabian Stang leder møtene. Her inne dominerer Oslos skytshelgen, St. Halvard.

Bildene nedenfor viser bare et lite snitt av all den flotte kunsten.




Etter omvisningen i Rådhuset spaserte vi til Nobels Fredssenter hvor vi ble mottatt av direktør Bente Eriksen. Hun ga en overordnet orientering, før vi igjen ble delt i to grupper og vist rundt av like kunnskapsrike guider.

Dette er et interessant senter både for voksne og barn. Akkurat nå hadde de en utstilling om Fridtjof Nansen med moderne teknologi laget spesielt for å aktivisere barn. Men like interessant for voksne selvfølgelig.

De har skiftende utstillinger, og hvert år har de utstilling om årets fredsprisvinner som åpnes av prisvinneren 11. desember. Nå ventet de spent på hvem som får prisen i år....

Snart kommer også en utstilling om Afghanistan, og den har jeg tenkt å se sammen med Masooma.

Nobels Fredssenter



Grunnleggeren av Røde Kors, Henri Dynant, fikk Nobels Fredspris i 1901


Etter all kulturen, fikk vi en orientering om Sparebankstiftelsen - en av sponsorene til Nobels Fredssenter - før det var tid for buffetmiddag med orientalske og norske delikatesser.

Dette er det hyggeligste og mest interessante arrangement jeg har vært med på i Det Grønne Selskab hittil. Jeg håper det blir flere kulturaftener med ledsagere fremover.

2 kommentarer:

  1. Så hyggelig Karin og du skriver så bra slik at jeg nesten er der sjøl ...
    Det Grønne Selskab hvem er det? DnC-kolleger?

    MB

    SvarSlett
  2. Hei May-Brith!
    Her kan du lese mer om Det Grønne Selskab - et meget eksklusivt selskab.....
    http://karinogarild-blogg.blogspot.com/2011/01/det-grnne-selskab-dgs.html

    SvarSlett