mandag 31. oktober 2011

Kvinne blant krigsherrer ....

Afghanistans modigste stemme.... heter boken av den afghanske politikeren og aktivisten Malalai Joya. Malalai Joya ble verdenskjent over natten etter å ha fordømt det afghanske parlamentet fra dets egen talerstol for å være fylt med krigsherrer. Mikrofonen hennes ble raskt kuttet, men Joya nektet å trekke uttalelsene tilbake. Hun ble så utvist fra parlamentet, og fra det øyeblikk har hun måttet leve i skul og i konstant frykt for å bli drept.

Boken starter i 1978 da Malalai er fire dager gammel og Sovjet invaderer Afghanistan. Familien hennes måtte flykte, og store deler av barndommen bor de i flyktningeleirer i Iran og Pakistan. Allerede som tenåring ble hun politisk aktivist, og mot slutten av 90-tallet flyttet hun tilbake til Afghanistan. Under Talibans trussel drev hun en helsestasjon og skole for piker og kvinner i all hemmelighet.

Boken gir et innblikk i Afghanistans historie fra 1920-tallet og frem til dagens okkuperte Afghanistan. Joya er meget kritisk til USA og NATO's styrker i Afghanistan, og iflg. henne er situasjonen heller blitt verre enn bedre for det afghanske folket. Afghanistan er verdens mest korrupte land, og verdens absolutt største produsent (90 % av verdens opium/heroin) av opium. Det er verdens verste land å bo i for kvinner iflg. rapporter fra FN og barnedødeligheten er meget høy.

Boken er hennes personlige og høyst frittalende anklageskrift, og Malalai Joya omtales som "Afghanistans Aung San Kyi". Er hun en fremtidig fredsprisvinner?

Boken gir et innblikk i mange sider i det afghanske samfunnet og styresettet som sjelden kommer frem i de store medier. Jeg anbefaler boken til alle som vil lære mer om det stakkars landet med en av verdens mest langvarige kriger.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar