Halden er en bortglemt perle i Østfold som har fått en ny vår gjennom TV2-programmet "Allsang på Grensen". Men Halden er en historisk viktig by mest kjent for Fredriksten Festning og sin beliggenhet ved Iddefjorden og svenskegrensen. Halden er kjent for treforedling, granitt og i sin tid skofabrikker. Ja, på et tidspunkt var det hele 17 skofabrikker i Halden - hvem kunne tro det.
Under seilskutetiden var Halden en viktig havn for trafikk til England og kontinentet, og på Rød Herregård bodde familien som drev omfattende internasjonal handelsvirksomhet, bl.a. med trelast. Gården er helt fra 1600-tallet og har en rik historie, et meget verdifullt og vakkert interiør og en stor lysthage med historiske roser.
Vi vandret først rundt i hagen, og deretter var vi med på en omvisning inne i huset. Gården eies av en privat stiftelse, men er samkjørt med Østfoldmuseene. Utrolig mye flott å se, og man får samtidig en klar påminnelse om at det også i Norge var enorme forskjeller på folk tidligere. Det er langt fra folket på Rød med møbler og lysekroner som var siste skrik blant adelen i Europa til trelast- og bomullsarbeiderne i Tistedalen.
Store gamle trær....
... og historiske roser på Rød.
Vi avsluttet besøket på Rød med kaffe og kaker i kafeen som drives av Haldens eldste herreklubb. Herrene baker også kakene, og de var både store og kaloririke.
Så fortsatte vi til Fredriksten Festning. Her skulle det være Roxette-konsert om kvelden, men vi slapp forbi og kunne vandre rundt på vollene. Fra toppen er det flott utsikt over Halden og områdene rundt.
Fredriksten Festning ble bygget på 1600-tallet og kneiser majestetisk over Halden by. Dette var (og er??) et praktfullt forsvarsverk mot aggressive svensker. Av de mer kuriøse ting var gapestokken, og gutta måtte prøve både den....
.. og den moderne utgaven av .... satt opp til Roxette-konserten.
Det var sol et par timer, så vi avsluttet besøket på Fredriksten med utelunsj på Festningskroa.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar