tirsdag 20. august 2013

RECITO 2. halvår 2013

Onsdag 18.12.2013 hos Karin


Nok en gang diskuterte vi en bok av Roy Jacobsen, nemlig "De usynlige".  Boken forteller om livet for en familie på en øy på Helgelandskysten i perioden 1913 - 1928.  Det fantes tusenvis av slike øyer på norskekysten, og de fortjener å bli sett, sier forfatteren.  Det er vi enige i.

Alle hadde lest boken med stor interesse.  For oss hadde disse menneskene vært USYNLIGE inntil nå.  Vi lærte mye om barske forhold langs kysten, kystproletariatet og det harde klassesamfunnet på den tiden.  Men også "de rike" fikk problemer da verden falt sammen på 1920-tallet, og det kan diskuteres hvem som da var de sterkeste.

Fin og tankevekkende bok.  Vi likte denne mye bedre enn "VIdunderbarn".  Roy Jacobsen fortjener de priser og nomineringer han har fått.


Mandag 04.11.2013 hos Hilde S.


I år er det 100 år siden kvinner fikk anminnelig stemmerett i Norge.  I den anledning sto boken "Formødrenes stemmer - kvinnelig rundt stemmeretten" på programmet.

Boken er et samarbeidsprosjekt mellom 10 kvinner som hver har skrevet om en av sine formødre - en oldemor eller en bestemor.  Formødrene levde i perioden mellom 1850  og 1950, og det var tankevekkende å lese om deres kvinneliv med ufrihet, mange barnefødsler, strenge religiøse krav, streng klassebevissthet og hardt arbeid.  Det var vel ikke noe vi ikke visste i disse historiene, men det var greit å bli minnet om at det vi i dag tar som en selvfølge er noe våre formødre kjempet frem.

Boken inneholdt også et forord om kvinneliv og kvinneliv rundt århundreskiftet og et etterord med samfunnshistorien fra 1903 til d.d. Det var faktisk først på 1970- og 1980-tallet at kvinnene toget inn i politikk og samfunnsliv for fullt.  Men fortsatt er det langt igjen til vi har full likestilling.....  spesielt i arbeidslivet.

Stor takk til våre flotte og samfunnsengasjerte formødre.


Onsdag 02.10.2013 hos Elna.
Vi diskuterte "Tråden" av Victoria Hislop.  Boken tar oss gjennom Hellas dramatiske historie fra bybrannen i Thessaloniki i 1917 og frem til våre dager - en ganske ukjent historie fylt av dramatikk og kriger, både internt og mot ytre fiender. Vi fulgte flere familier med forskjellige skjebner gjennom historien, og her var varme og kjærlighet, hat og fiendlighet.

En meget god bok som alle hadde lest med stor interesse.  Boken er lettlest, og handlingen driver leseren fremover.  

Boken anbefales hvis du ønsker å friske opp historiekunnskapene om Hellas og samtidig lese en god roman.


Mandag 19. august 2013 hos Gunn

Så er vi i gang igjen, med et medlem mindre.  Vi forsøker å finne et eller to nye medlemmer, slik at vi blir mindre sårbare ved fravær og får større bredde i bokvalget.

Boken vi drøftet i dag var "Hundre år" av Herbjørg Wassmo.  Boken kom ut i 2009, og beskriver livene til Sara Susanne, Elida og Hjørdis - Wassmos oldemor, mormor og mor.  Dette er beretningen om kvinneliv i Nord-Norge, om slit og savn, om lengselen etter noe annet, om mennene de fikk og mennene de ville ha og om barna de fødte.

Dette er også romanen om en far som forgrep seg på sin datter - Herbjørgs egen far.

En slorslagen roman som alle likte.  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar