torsdag 24. oktober 2013

Boktakkefest 2013

Ute var det skikkelig høstvær med øs pøs regn og vind fra alle kanter, men inne på KaffeDilla var det lun stemning med hjemmebakte kaker, tente stearinlys, mange bokinteresserte damer (og noen herrer) med forfatter og journalist Trude Teige i sentrum.

Trude Teige

Trude Teige fortalte om sitt forfatterskap og bakgrunnen for bøkene.  Dette var meget interessant og bød på mange overraskelser for oss.  Teige er oppvokst i Fosnavåg på Sunnmøre, og hennes historieinteresse gjorde henne spesielt nysgjerrig på kvinnenes historie langs kysten helt tilbake til 1850.  Grundig research førte til historier hun bare måtte fortelle.


Trude Teige har skrevet syv bøker.  Den første "Havet syng" er en historisk roman om hennes egen oldemor, og senere kom oppfølgeren "Lene seg mot vinden her". Hun fortalte at hun kanskje har en bok til på trappene, slik at dette kan bli en triologi.

Teiges journalistiske arbeid førte til en spesiell interesse for barnhjemsbarna etter 2. verdenskrig, og senere til dagens eldreomsorg, og ut av dette kom hennes kriminalromaner "Noen vet" og "En hjelpende hånd".  "Det er ikke jeg som har begynt å skrive krim", sa hun, "plottet kom til meg under skrivingen".

Hennes siste kriminalroman "Svik" handler om tyskerjentene, og Trude fortalte levende om deres grusomme skjebne etter krigen.  Ikke noe annet land dømte tyskerjentene så hardt som Norge.  De som var gift med tyskere, ble fratatt sine pass og norske statsborgerskap og sendt til Tyskland.  Det tok mange, mange år før det var mulig å søke om norsk statsborgerskap igjen.

Trude Teige ga oss en svært interessant reise i en delvis ukjent historie, og vi fikk lyst til å lese hennes bøker. 
  
Takk til Ullensaker Bibliotek og KaffeDilla for en flott kveld.  Vi skal nok gå på flere arrangementer på den lokale kulturkafeen.....  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar