onsdag 30. oktober 2013

Skreikampen

I år kan ingen klage over høsten hittil.  Vi skriver 30. oktober og våkner til sol og deilig vær. Da er det kun en ting å gjøre - UT PÅ TUR ALDRI SUR!!

I dag gikk turen til Skreikampen helt nord i Akershus, i Skreiberga mot Toten.  Vi kjørte til Øvrebygda nord i Feiring og gikk 300 høydemeter opp rundt utmarksgjerder, over gamle boplasser og forbi den gamle Johannesgruva.  Etter 55 minutter var vi plutselig på toppen. Der hadde vi et fantastisk skue over Mjøsa både mot Oppland, Hedmark og Akershus.  Ja, dette kunne nesten måle seg med enkelte Vestlandsturer vi har vært på.  I det vakre og vindstille været med sol fra skyfri himmel nøt vi vår matpakke og nuet.

Fruen på Skreikampen

Skreikampen 698 m.o.h.

Mjøsa

Her fotograferes både Hedmark og Oppland

Mange rare skapninger i skogen
Det er mye ukjent historie i de dype skoger.  Feiring Jernverk tilhørte Eidsvoll Værk, var eid av Carsten Anker og var i drift fra 1806 til 1818. Jernverket var en viktig del av hendelsene på Eidsvoll i 1814, og det finnes flere synlige tegn fra den tiden.  Den viktigste av gruvene, St. Pauls Gruve, var i drift helt fra 1600 til 1820 og  forsynte Feiring Jernverk med jernmalm.

St. Pauls Gruve er idag tilrettelagt for besøk, og det arrangeres omvisninger og organiserte turer hit opp. Kanskje lager vi en tur for DNB turgruppe til neste sommer.



Gruvegang

Stein med jern
Nok en flott tur med historie på Øvre Romerike.  Neste prosjekt blir nå å utforske Nedre Romerike.  Vi vet at det finnes mange interessante turmuligheter der også.  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar