fredag 4. oktober 2013

The Butler


.. forteller historien om en svart mann før Obama som styrte Det Hvite Hus gjennom åtte presidentperioder - butleren Cecil.

Historien har et grusomt bakteppe, og starter med at Cecils mor blir voldtatt av plantasjeeieren og faren skutt på en bomullsplantasje i Georgia.  Cecil blir tatt inn i hovedhuset for å lære seg å tjene, bli en "housenigger".

Cecil viser seg å være en god tjener (ikke se eller høre noe, bare tjene), og veien fører han etter hvert til Det Hvite Hus.  Vi følger hans familie og de åtte presidentene gjennom USA's mørke historie, nemlig frihetskampen for de svarte. Cecils sønn slutter seg til frigjøringsorganisasjonen Black Panter og deltar i voldelige oppgjør i Sør-Statene, og generasjonskonflikten mellom far og sønn er selve filmens kjerne. 

Dette var en god film med et for oss interessant historisk bakteppe.  Det var spesielt å se igjen mange steder vi har besøkt - rom 306 på Lorraine Motel i Memphis (nå museum) hvor Marthin Luther King ble skutt, Little Rock, Arkansas, hvor President Eisenhower beordret militære styrker for at svarte barn skulle gå på skolen, plantasjer i Sør-Statene, Washington og inne i Det Hvite Hus.  Ja, Karin har faktisk vært inne i Det Hvite Hus før det ble stengt for turister etter terrorangrepet 11.09.2001.


Butleren Cecil ble glitrende spilt av Forest Whitaker, ukjent for oss.  Spesielt god var han i rollen som den gamle Cecil.  Det var  mange andre kjente skuespillere med - Operah Winfrey spilte Cecils kone, og vi så Vanessa Redgrave, Jane Fonda, Mariah Carey, Robin Williams og flere.  Morsomt var det også å se hvordan de med sminke, falske neser etc. hadde fått skuespillerne til å ligne de aktuelle presidentene.

Vi likte filmen svært godt, og anbefaler den gjerne hvis du er interessert i amerikansk historie ispedd en engasjerende familiehistorie.    

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar