fredag 29. november 2013

Munker


En reise i Myanmar er også en reise i Buddhismen.  På skolen lærte vi at Buddhismen er en religion, men i Myanmar lærte vi at dette er en filosofi.  Jeg skal ikke gi meg inn på forklaring eller beskrivelse av Buddhismen her, men alt vi så av templer, pagoder og munker tyder på at det også er en religion.  

Alle gutter må være munker en kort periode (en uke kanskje...), mens andre går inn som munker i tidlig alder og forblir det.  For jenter er det frivillig.  Både jente- og guttemunker er barberte på hodet, men jentene har rosa "kjortler".

Fire jenter og en gutt


Vi så mange munker i Myanmar.  Hver morgen gikk de rundt med sine boller for å samle inn mat.  Dette kunne være barn helt ned i 7 års alder.  Dette er ikke tigging, men anmodning om offergaver.  Buddhistene gir gjerne offergaver, og over alt i templer og pagoder sto det fruktoppsatser, blomster og annet som var ofret.  

Noviser (små gutter)


Vår guide fortalte at hennes form for "offer" var å jobbe frivillig på et barnehjem for foreldreløse barn.  Der underviste hun i engelsk.  Hun kjøpte også klær, ulltepper og annet til fattige barn i nabolaget fortalte hun.  

Overalt så vi munker i alle aldre, og nedenfor er et lite knippe.



I bønn
I bønn

 
Liten munk ber om offer
På tur

         

Ved Schwezigon Paya
På tur 
Lunsj i klosteret i Mandalay



På vei til lunsj

Ved grotten i Pindaya


Det var spesielt å se små og store vandre rundt barbent bare ikledd et teppe og bærende på sine offerboller.  Verden er mangfoldig! Og det neste livet blir kanskje bedre?


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar