torsdag 28. november 2013

The Lady

Aung San Suu Kyi er Myanmars mest kjente person og en "hero" i sitt eget land.  Takket være hennes utrettelige kamp for demokrati i Myanmar, har militærjuntaen de siste årene vist vilje til forhandling, åpnet for valg, frigitt politiske fanger og tillatt fagforeninger.  

Ved suppleringsvalget i 2012 vant hennes parti NLD (National League for Democracy) 42 av 45 ledige plasser i Parlamentet, og Aung San Suu Kyi ble dermed parlamentsmedlem 02. mai 2012.

Allerede i juni 2012 kom hun til Norge for å holde sitt Nobel-foredrag, over 20 år etter at hun fikk prisen. Suu Kyi fikk Nobels fredspris i 1991.  Hvis du vil lese mer om hennes liv, se her

T-shirt med "The Lady" 
Under vårt besøk i Yangon, fikk vi anledning til å se det berømte huset hvor "The Lady" har sittet i husarrest i mange år og som vi har sett så mange ganger på TV.  Nå kan turistbusser stoppe ved sjøen og alle kan fotografere så mye de vil.  Det var over denne sjøen at en amerikaner svømte til huset hennes i 2009, og hun deretter ble anklaget av militærjuntaen for å ha brutt vilkårene for husarresten og dømt til nye 18 måneder i husarrest.  Dette forhindret henne akkurat fra å delta i valget 07. november i 2010.   Aung San Suu Kyi ble satt fri fra husarrest 13. november 2010.

Aung San Suu Kyis villa

Aung San Suu Kyis villa med Karin i forgrunnen
Aung San Suu Kyis far var en fremtredende general som forhandlet frem Burmas selvstendighet fra Storbritannia i 1947.  Han ble myrdet senere samme år av motstandere.  Han er fortsatt frihetshelt og står på sokkel i Yangon.  Det henger et stort bilde av han over inngangen til Suu Kyis villa, se nedenfor.  Som bildene viser, er villaen strengt sikret.  Bildene nedenfor er tatt på baksiden av villaen hvor vi kunne stoppe rett utenfor.

Det blir spennende å følge utviklingen fremover.  Vi kommer nok til å spisse ørene litt ekstra hver gang vi hører nyheter fra Myanmar.

General Aung San

Gjerde rundt villaen


Inngangen til villaen (se general Aung San over porten)
Her bruker jeg både Myanmar og Burma helt bevisst.  Ved frigjøringen i 1947 het landet Burma, men navnet ble offisielt endret til Myanmar i 1989.  Dette ble gjort av militærjuntaen uten at folket fikk delta, og Ayng San Suu Kyi bruker derfor fortsatt navnet Burma.  Iflg. vår guide ble navnet endret for å omfatte alle folkegruppene i landet og ikke bare burmesere som utgjør ca. 70 %.  Internasjonalt er navnet Myanmar nå akseptert og godkjent.  Norge åpnet en fullverdig ambassade i Yangon, Myanmar i februar 2013.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar