mandag 10. februar 2014

Otago

De siste dagene har vi befunnet oss i Otago-regionen.  Vi kjørte ca. 36 mil sydover langs kysten fra Christchurch til Dunedin og så et rikt landbruk og masse, masse sauer…. og masse, masse kuer….  Flott tur med et par stopp underveis.

Å komme til Dunedin var som å komme til Skottland (selv om vi aldri har vært der).   Dette er Edinburgh på den andre siden av jordkloden med puber, øl og skolebarn i rutete kilt.  Byen Dunedin har sin egen ”tartan” akkuarat som alle byer i Skottland.  Så var det også skottene som først kom hit på 1800-tallet, og de har satt sine tydelige spor. 

Otago-regionen har en spektakulær natur med New Zealands varmeste sommere og kaldeste vintere og verdens sydligste vinområde.

Dunedin Railway Station
Stasjonen innvendig
Valgkamp i Dunedin
Gulerøtter i flere farger
Det er masse å utforske her, men vi har kun begrenset tid og måtte gjøre et utvalg.  Et av våre valg var en tur med Taieri Gorge Railway ”one of the world’s great train trips” som ble åpnet for trafikk i 1889.  Banen fraktet landbruksprodukter fra innlandet til skip i Dunedin og andre varer motsatt vei, og den var i ordinær drift til Cromwell helt til 1990.  Dette var en morsom og annerledes dag, og toget ”tuslet” oppover dalene over spektaklulære viadukter og trebroer. Som overalt i denne del av verden var personalet usedvanlig koselige og serviceinnstilte.  Da konduktøren så på billettene våre at vi kom fra Norge (de spurte om det da vi kjøpte billettene), sa hun: ”Dette er som å jobbe i FN…..”

Toget gikk fra Dunedin Railway Station, som er New Zealands mest fotograferte bygning med en rikt dekorert fasade og mosaikkfliser og glassmalerier inne.  Stasjonen huser også Dunedins lokale kunstgalleri, og utendørs er det ”Farmers Market” med et rikt utvalg av alle (absolutt alle) landbruksprodukter.  Man blir misunnelig når man ser kvaliteten på grønnsakene, irrgrønn brokkoli, faste store blomkålhoder og salathoder store som fotballer.  De hadde dessuten gulerøtter i flere farger, det har vi aldri sett hjemme.

Hindon Railway Station
Taieri Gorge Railway Tour
Taieri Gorge Railway at Pukeraki
I går gikk turen videre innover øya, og vi befinner oss ved Lake Dunstan like ved Cromwell.  Det var en tur i dype daler, langs irrgrønne elver, gjennom frodige fruktplantasjer (med aprikoser, ferskener, nektariner, epler i lekre farger, kirsebær og….), vinmarker og gullgraverområder.   Vi hadde piknik-lunsj nede ved en elv, og dette var nesten som i Norge, men allikevel annerledes.  

Plutselig så Arild et skilt hvor det sto ”cafe, gallery and weddings”, og der svinge vi inn.  Litt borti veien åpenbarte seg den herligheten av en hage/park med bord under trekronene, vakre blomster og masse rare ting fra gullgravertiden.  Det var kunstgalleri, liten møbelforretning for gamle møbler, keramikkverksted, kafe med nydelige lunsjretter og super service.  Vi drakk verdens beste kaffe, fotograferte og koste oss.

Piknik ved elven i Otago-regionen
"Cafe, gallery and weddings" - flott sted
Stopp ved et gullgraverminnesmerke 
Nå bor vi i nok en romslig leilighet som ligger på påler ute i sjøen, det er 27 varmegrader og skyfritt og vi har tenkt oss til Queenstown i ettermiddag.  I morgen går turen nordover lands West Coast til Fox Glacier. 

Pisa Range Lake Resort

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar