torsdag 20. februar 2014

Wellington



”Welly” is the coolest little capital in the world, i følge Lonely Planet.  Og vi må si at den både var kul og liten, og det var gangavstand til det meste.

Vi bodde på Cuba, Wellingtons svar på Grünerløkka, med hippe kafeer, gatemusikanter og et brokete bybilde.  Sentral beliggenhet er vel det beste vi kan si om leiligheten vår her, i tillegg til at vi hadde 70m2 og 5 senger hver. Men ”herligheten” var ikke pusset opp siden 1950-tallet, så direkte koselig var det ikke.  Men vi sto han av….

Tilbake til Wellington, hovedstaden i New Zealand, som ble flyttet hit fra Auckland i 1865 for å ha en sentral plassering i landet.  Byen har ca. 200.000 innbyggere og ligger lunt plassert inne i bukten. Men været kan stå kraftig på her nede i Sørishavet, og i 1968 ble vinden så hard at den nye fergen Christchurch- Wellington ble kastet inn i havnen og sank, og hele 51 personer omkom.  Wellington er dessuten verdens sydligste hovedstad og New Zealands kulturelle sentrum. 

Godt sikret.....
Vi brukte dagen i Wellington til å utforske New Zealands historie i ”Te Papa”, New Zealands Nationalmuseum, som viste naturens utvikling og den sosiale historien gjennom Maori-kultur, Stillehavsfolket og Europeernes ankomst.  Vi konsentrerte oss om den sosiale historien, og jo mer vi reiser rundt i verden, jo mer ser vi at ”alt henger sammen med alt”.  Innvandrerne her på New Zealand kommer fra Stillehavsøyene, og på museet fortalte de hvor vanskelig det kan være å bosette seg i et nytt land og at de hadde etablert egne foreninger og kirker…..  Vi lar innvandringsdebatten stoppe her for denne gang.

Treaty of Waitangi (mellom Maori og Storbritannia)
Etter lunsj tok vi Wellington Cable Car, Wellingtons svar på Fløybanen, til toppen av Kelburn-utsikten.  På en ”stasjon” sto New Zealands tidligere statsminister (Jim Bolger, statsminister 1990 - 1997) og ventet på ”toget”, og bloggeren var rask til å knipse et bilde. (Det var en mann ved siden av oss som fortalte at det var ”former prime minister").

Vi gikk ned til byen igjen gjennom Wellington Botanic Garden, og her var det ”Lady Norwood Rosegarden” og ”Begonia House”.  Aldri har vi sett begoniablomster på størrelse med håndballer.  Meget flotte.

New Zealands tidligere statsminister
Wellington Cable Car
På Kelburn-høyden
Kjempestore begonia
Parlamentsbygningene i Wellington er spesielle, særlig den runde som ligner et atomkraftverk. Vi tok bilder av den og andre spesielle bygg i området før vi shoppet oss tilbake til våre 70 m2 på Cuba.

Parlamentbygningen
Inger fant et morsomt bryggeri ”Fork and Brew”, og der spiste vi middag om kvelden omgitt av øltanker og humlelukt.  Godt øl for de som liker det!


Vi føler at vi fikk et godt inntrykk av Wellington på kun en dag.  Neste dag satte vi kursen nordover Nordøya til Taupo.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar