torsdag 17. november 2011

Maipo-dalen og en norsk vinhistorie

På dagens program sto et besøk hos vinprodusenten Odfjell. Den norske skipsrederfamilien har etablert en vinproduksjon av klasse her borte. Det var på 1980-tallet at Dan Odfjell kjøpte en fruktgård i Maipo-dalen. Den tjente han ikke penger på, så han fikk råd om enten å legge om produksjonen til vin eller valnøtter. I dag produseres det vin av høy kvalitet, og han har fått flere prestisjefylte utmerkelser.

I det vi skulle starte omvisning på vingården dukket rederen selv, Dan Odfjell, opp. Han var en artig skrue – 73 år gammel med en sønn på 2 år (+ 4 voksne barn). Han kom kjørende i sin jeep som han kalte ”Speedy Gonsales” og selv var han ”Lousy Morales”…… I tillegg til mye annen virksomhet, var han en lidenskapelig birøkter. Ikke bare var honning sunt, men bistikkene….. de var utmerket potensmedisin, kunne den glade skipsreder fortelle. Han hadde en bikube rett utenfor soverommet, slik at han ble i godt humør hver morgen……

Her var det også en samling av Fjordinger – nå ca. 30 hester – som ble brukt i vinproduksjonen. Hestene gikk fritt omkring og spiste gresset mellom vinrankene, og hestemøkk ble brukt til gjødsling. Også her kunne rederen fortelle røverhistorier. En flycontainer hadde plass til tre hester. Hva gjør da en skipsreder med forretningssans? Jo, han bedekker tre hopper, og dermed får han seks Fjordinger sendt over Atlanteren i stedet for tre. De tre hoppene føder tre hingster, men rederen kunne ikke vente i to år på at de skulle bli kjønnsmodne, så han kjøpte en premiehingst ”Bronsegutt” og fikk bedekket hoppen Gulli med Kaiser….. nå falt vi av lasset……. I vårt neste liv vil vi også ha så mye penger at vi kan bli like eksentriske!!!!

Skipsreder Odfjell og fru Berntsen

Deretter fikk vi en grundig gjennomgang av produksjonsrutinene og prøvesmaking av vinene ”Armador” (shipowner) og ”Orzada” (the Spanish word for steering a sailboat up against the wind to set a direction).

Etter denne opplevelsen av et lite Norge i Chile fortsatte turen til en annen vingård hvor vi spiste en deilig tre retters lunsj i en paviljong i parken.

Noen drikker vin, mens andre er opptatt av roser....


... sånn er det her også!!


Nå er vi kommet til Santa Cruz i Colchagua-dalen. Vi bor på et fantastisk hotell, og har spist middag bestående av chilenske spesialiteter. (Arild sier at hvis jeg serverer dette i neste vinklubb, så kommer han ikke…..)

Vi er kommet til dag fem på denne reisen, og opplevelsene har stått i kø, men fortsatt ligger nok høydepunktene foran oss. Livet er herlig !!!!

Middag i Santa Cruz


Her er "smuglerne" !!!!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar